Wie burn-out heeft gehad, heeft beduidend minder kans op de arbeidsmarkt

Hoewel een burn-out je kansen op de arbeidsmarkt inderdaad bemoeilijkt, is het geen goed idee om die burn-out te verzwijgen. 

Hoewel een burn-out je kansen op de arbeidsmarkt inderdaad bemoeilijkt, is het geen goed idee om die burn-out te verzwijgen. ©  Photo News

De vaak gehoorde klacht van mensen die een burn-out hebben gehad dat ze bij sollicitaties minder kans maken, is geen hersenspinsel. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent bij 425 Vlaamse rekruteerders die 1.700 cv’s moesten beoordelen van fictieve jobkandidaten. Al die cv’s vermeldden een periode van professionele inactiviteit, nu eens als gevolg van een burn-out, dan weer van een fysiek probleem of gewoon een geval van klassieke werkloosheid.

“Kandidaten met een burn-outverleden hadden de laagste kans op een tweede jobinterview, terwijl kandidaten die herstelden van een fysiek probleem het meest kans maakten op een vervolggesprek”, zegt onderzoeker Philippe Sterkens. Het onderzoek bracht meteen ook enkele hardnekkige vooroordelen aan het licht. Zo vrezen rekruteerders dat gewezen burn-outpatiënten minder stressbestendig zijn, minder autonoom kunnen werken en makkelijker opnieuw kunnen uitvallen.

Dan maar beter die burn-out verzwijgen? “Dan verhoog je misschien wel je kansen op de korte termijn, maar dan mag je oprechte werkrelaties bij een nieuwe start wellicht vergeten”, zegt Sterkens. Beter is te anticiperen op de bestaande vooroordelen. “Zo is zelf proactief werksituaties aanhalen die aantonen dat je wel degelijk stressbestendig bent een goed idee als de burn-out ter sprake komt tijdens het sollicitatiegesprek.”(krs)

LEES OOK

Nu in het nieuws