UCI vervroegt Tour de France met een week en vermijdt zo overlapping met Olympische Spelen

Foto: AFP

De UCI heeft dinsdagavond de wielerkalender voor 2021 vrijgegeven. Belangrijke wijziging: de Ronde van Frankrijk gaat een week vroeger van start. Op die manier wordt een conflict met de wegwedstrijd van de Olympische Spelen in Tokio vermeden. Deze wedstrijd wordt op 24 juli gereden.

De Tour 2021 begin nu op 26 juni en eindigt op 18 juli, zes dagen voor de Olympische wegrace. Origineel zou La Grande Boucle op 2 juli in Kopenhagen van start gaan, maar dat gaat dus niet door. Omdat Kopenhagen ook gaststad is van het EK voetbal, weigerde ze het verzoek van ASO om er de Tour een week vroeger te laten starten. De ASO onderhandelt nu om de Tour in 2022 in de Deense hoofdstad te laten starten. De Ronde van 2021 zou dan in Groot-Brittannië van start gaan.

Naast de Tour wordt ook de Ronde van Spanje met een week vervroegd. Deze start nu op 14 augustus en eindigt op 5 september. “De Vuelta gaat een week vroeger dan oorspronkelijk gepland van start, om zo een betere transitie met het Europees kampioenschap (dat plaatsvindt in het weekend van 11-12 september) en het WK te bekomen”, aldus de UCI in een statement.

Door Maarten Vanhoof
AANGERADEN
Meest recent