Recordaantal milieuactivisten vermoord in 2019

 ©  Global Witness

Bron: BELGA

Wereldwijd zijn vorig jaar minstens 212 milieuactivisten vermoord, volgens de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness. Nooit eerder werden zoveel actievoerders gedood, zegt de organisatie.

Colombia en de Filipijnen zijn samen goed voor iets meer dan de helft van de bevestigde sterfgevallen, respectievelijk 64 en 43. Ook in Brazilië, Mexico, Honduras en Guatemala zijn veel activisten gestorven. In de Amazoneregio stierven 33 actievoerders.

Het werkelijke aantal moorden ligt volgens de ngo waarschijnlijk hoger, als gevolg van niet-gemelde of verkeerd weergegeven gevallen, vooral in Afrika. Dat is te lezen in het Globbal Witness-jaaroverzicht.

Het zwijgen opgelegd

Van de moorden vorig jaar ging het in 50 gevallen om actievoerders die protesteerden tegen legale en illegale mijnbouw. 34 moorden hielden verband met landbouw in Azië, vooral in de Filipijnen.

Ongeveer 40 procent van de slachtoffers waren autochtonen en meer dan twee derde stierf in Latijns-Amerika. Bijna negen op de tien waren mannen.

Sinds het klimaatakkoord van Parijs eind 2015 werd afgesloten, zijn elke week gemiddeld 4 activisten omgebracht, zegt Global Witness. “Vele anderen worden het zwijgen opgelegd met gewelddadige aanvallen, arrestaties, doodsbedreigingen, seksueel geweld of rechtszaken”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten