De Nederlanders achterna, weg met topsportscholen: Vlaamse atletiek zet enkel nog in waar succes mogelijk is

Foto: BELGA

Liever weloverwogen inzetten op disciplines waar meer succes kan worden geboekt dan een beetje geld aan alles te geven: het Vlaamse atletiekbeleid wordt overhoopgegooid. Niet toevallig door een Nederlander die vroeger wereldtop was. En dat de topsportscholen sneuvelen? “Daar kwam toch niemand uit voor de wereldtop.”

Zeven- en tienkamp. Polsstokspringen. Speerwerpen. Middenlange afstand. Estafettes. Dat worden de speerpunten van de Vlaamse atleten richting Olympische Spelen van Parijs 2024. “De nadruk moet meer liggen op de toppers en hun omkadering. En we kiezen voor disciplines waar succes het meest ‘maakbaar’ is: technische disciplines als meerkamp bijvoorbeeld”, zegt de . Smith is een gewezen wereldtopper discuswerpen en kogelstoten, én Nederlander. Niet toevallig heeft hij de mosterd gehaald bij Nederland, waar ze ook rigoureus inzetten op die disciplines waar succes kan worden geboekt.

Het geld dat daaraan wordt uitgegeven, motopsportcoördinator Rutger Smithet ergens vandaan komen. Dus worden de topsportscholen atletiek afgebouwd, om in juli 2022 volledig te verdwijnen. Smith: “Er zijn van de topsportschool wel mensen doorgestroomd naar de top en sommigen hebben deelgenomen aan WK’s of Olympische Spelen, maar voor de échte wereldtop kwam er niemand uit.”

Ook pleit hij voor minder eilandmentaliteit – elke trainer zijn atleet – maar meer samenwerking. “Niet alleen in Nederland maar ook in andere succesrijke kleine landen gaat het niveau omhoog door de beste atleten samen te laten trainen.”

De Nederlanders achterna, weg met topsportscholen: Vlaamse atletiek zet enkel nog in waar succes mogelijk is
Topsportcoördinator Rutger Smith. Foto: BELGA

Witte merel

En kan een witte merel in een andere discipline het schudden? Neen, zegt Smith. “Dan laten we je niet vallen. Uiteraard blijven we iemand als marathonloper Bashir Abdi ondersteunen.”

Het doel: meer succes op internationale toernooien. “Een Vlaamse top-8-plaats of wie weet een medaille in Parijs 2024 zou fantastisch zijn.”

Veel wordt verwacht van onder meer Ben Broeders (nu al wereldtop polsstokspringen) en Cedric Sorgeloos (nummer één van de wereld speerwerpen juniores).

Door Hans Jacobs
  • AANGERADEN