Toch zwart weekend op weg ondanks corona: ruim vier uur file op Autoroute du Soleil

Bron © BELGA

Foto: AFP

Er staat momenteel 760 kilometer file op de Franse snelwegen. Dat meldt mobiliteitsorganisatie VAB. ‘Zwarte zaterdag’ is daarmee vergelijkbaar met vorig jaar, toen automobilisten op het piekmoment 762 kilometer moesten aanschuiven.

Vandaag is de eerste ‘zwarte zaterdag’ in Frankrijk en wellicht ook de drukste zaterdag van de zomervakantie op de wegen richting het zuiden. In combinatie met de voorspelde hitte kan dat wel eens gevaarlijk worden: de VAB waarschuwt bestuurders om regelmatig te pauzeren en voldoende water mee te nemen in de wagen.

De piek werd volgens de VAB rond 12.10 uur bereikt. Toen stond er 760 kilometer file op de Franse snelwegen. Vooral op de Autoroute du Soleil richting Zuid-Frankrijk is het druk: daar moeten automobilisten ruim 4 uur aanschuiven. Op de route Parijs-Bordeaux-Spanje is dat meer dan 3 uur.

Ook in andere landen is het trouwens filerijden geblazen. Tussen Oostenrijk en Slovenië bijvoorbeeld moeten chauffeurs rekening houden met 6 uur vertraging op de route tussen Salzburg-Villach-Karawankentunnel.

AANGERADEN