Bryan Coquard pakt winst in openingsrit Route d’Occitanie, Egan Bernal sprint naar zesde plek

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De Fransman Bryan Coquard (B&B Hotels - Vital Concept) is de eerste leider in de Franse vierdaagse Route d’Occitanie (cat. 2.1). Na 187 kilometer won hij de openingsetappe in de sprint van een verbrokkeld peloton, voor de Italianen Elia Viviani en Sonny Colbrelli.

De vele klimmers in het peloton konden zich in de eerste, heuvelachtige rit van 187 kilometer van Saint-Affrique naar Cazouls-lès-Béziers nog gedeisd houden, want de twee colletjes van tweede categorie stonden al vroeg op de dag op het menu. In de lange vlucht van vijf renners was streekrenner Lilian Calmejane de bekendste naam. Antonio Angulo, Andreas Kron, Marti Marquez en Théo Delacroix, kersvers prof bij Circus-Wanty Gobert, waren de vier anderen. Achter hun rug behielden de ploegmakkers van Viviani en Coquard de controle.

In een verzengende hitte waarin het kwik tegen de 40 graden aan schurkte, liet ook Team Ineos met toppers als Chris Froome en Egan Bernal zich voorin het peloton zien. Het zorgde ervoor dat de sterkste vluchters Calmejane en Kron vijftien kilometer voor de streep werden teruggegrepen. In de golvende slotfase kon niemand nog wegrijden uit het peloton. De slotkilometers werden nog ontsierd door een valpartij met onder meer Thibaut Pinot, waardoor het peloton verbrokkeld naar de sprint bovenop een helling ging. Daarin hield de 28-jarige Coquard Europees kampioen Viviani en Colbrelli af. Ook Bernal (zesde) en Romain Bardet (achtste) finishten in de top tien. Met een dertiende plaats, op tien seconden, was Mathias de Witte beste Belg.

Zondag voert de tweede etappe tussen Carcassonne en Cap’Découverte het peloton van deze Route d’Occitanie (vroeger bekend als de Route du Sud) over 174 kilometer heuvels. Het zwaartepunt van de vierdaagse rittenkoers valt pas op maandag, met een bergrit doorheen de Pyreneeën.

AANGERADEN