REACTIES. Philippe Clement maakte zich boos tijdens de rust, matchwinnaar Refaelov geeft toe: “We speelden wat anti-voetbal”

Foto: Photo News

Antwerp mag zich voor de derde keer in zijn geschiedenis bekerwinnaar noemen. Uiteraard waren de aanwezigen in het rode kamp euforisch met die overwinning, maar bij landskampioen Club Brugge was de teleurstelling groot. Verschillende spelers trokken meteen na affluiten de kleedkamer in. Coach Philippe Clement verscheen wel nog even voor de camera’s.

LEES OOK.Geen dubbel voor Club Brugge: uitgerekend Lior Refaelov bezorgt Antwerp eerste prijs sinds 1992

Lior Refaelov (Antwerp): “Altijd emotioneel om tegen Club Brugge te spelen”

Lior Refaelov was voor de tweede keer in een bekerfinale in België matchwinnaar. “Het is altijd emotioneel om tegen Club Brugge te spelen, zeker als het een wedstrijd van dit niveau is”, zei de Israëliër voor de camera’s van Sporza. “We hebben ons zo lang voorbereid op deze wedstrijd. Het waren geen makkelijke omstandigheden, ook omdat er spelers vertrokken zijn. Dit is voor iedereen, voor alle spelers: iedereen heeft ervoor gestreden vandaag. Ik ben superblij.”

“Ik denk dat ons plannetje goed werkte in de eerste helft. In de tweede helft, toen we op voorsprong stonden, hebben we wat anti-voetbal gespeeld om de tijd te laten wegtikken. Uiteindelijk gaan we niet analyseren welk team beter was, enkel de zege telt!”

REACTIES. Philippe Clement maakte zich boos tijdens de rust, matchwinnaar Refaelov geeft toe: “We speelden wat anti-voetbal”
Foto: Isosport

Philippe Clement: “Ik herkende mijn spelers niet”

Club-trainer Philippe Clement feliciteerde zijn voorganger Ivan Leko met de bekerwinst.

“In de eerste helft waren we onbestaande. Ik herkende mijn ploeg niet. Vuur, goesting, agressiviteit en tempo ontbrak. Elke keer als we de bal verloren, was Antwerp gevaarlijk via de counter. Het kwam terecht op voorsprong en had zelfs meer kunnen scoren. Aan de rust heb ik me heel kwaad gemaakt. In de tweede helft was het beter, maar we konden de gelijkmaker niet maken. Dan moet je zeggen dat de bekerwinst van Antwerp verdiend is.”

Naar de oorzaak van de slechte eerste helft kan Clement alleen maar raden.

“Het kan iets menselijks zijn. Je ziet dat veel ploegen die iets winnen, daarna in de hoofden vijf of tien procent minder sterk zijn. We hebben nochtans lang over die valkuil gesproken. We zijn er misschien geen maanden, maar toch al weken op aan het hameren. Ik hoop dat dit een wake-upcall is voor mijn spelers.”

Clement ontkent dat hij had gevraagd de lange bal te hanteren. “Soms moet je de ruimte in de rug van de verdediging benutten. Maar er zijn veel verkeerde keuzes gemaakt door een aantal spelers. In de tweede helft komen we aan voetballen toe en dan zie je dat we Antwerp achteruit drukt en ook aan kansen helpt. Dan zie je terug het Club dat je wil zien.”

Club herstelde het evenwicht onder meer dankzij Youssouph Badji, die een betere beurt maakte dan David Okereke.

“Het klopt dat hij meer aanwezig was in de zestien”, zegt Clement. “Maar je kan niet op een jongen van achttien jaar die zes maanden in Europa alle hoop en vertrouwen voor Club Brugge leggen. Je gaat hem soms kunnen zetten, soms niet. Het was in de tweede helft voor hem misschien ook gemakkelijker spelen omdat iedereen meer zijn stempel drukte. Maar hij heeft inderdaad meer laten zien.”

Emmanuel Dennis viel niet in omdat hij niet klaar was.

“De omstandigheden van de match waren er niet om hem te brengen. Hij was een van de jongens die ziek waren geweest. Hij heeft in de voorbereiding ook met blessures gesukkeld. Daarom zit hij niet in zijn beste vorm op dit moment. Maar ik ga zeker nog op hem rekenen dit seizoen.”

REACTIES. Philippe Clement maakte zich boos tijdens de rust, matchwinnaar Refaelov geeft toe: “We speelden wat anti-voetbal”
Foto: Photo News

Ruud Vormer: “Alles wat mis kon gaan, ging mis in eerste helft”

Hij plofte neer, gooide er een diepe zucht tegen en liet de vragen komen. Aanvoerder Ruud Vormer was diep teleurgesteld na de wanprestatie van zijn ploeg. “Het zat er nooit in”, gaf de kapitein toen. We creëerden niets, er zaten te weinig loopacties in ons spel. Alles wat mis kon gaan, ging mis tijdens die eerste helft. Na de rust ging het beter, maar toch… Dit zal eventjes nazinderen bij mij. Het is opnieuw een bekerfinale die je verlies. Straks is er weer competitie met nieuwe kansen. Dat is het mooie aan voetbal, maar het zal toch enkele dagen duren bij mij mij.”

Vormer wou zich niet wegsteken achter het feit dat de omstandigheden vreemd waren. “We gaan geen excuses zoeken”, schudde hij het hoofd. “Dit hebben we zelf gezocht: we zijn te vaak meegegaan in hun spel. Onze eerste helft was superslecht.”

Ivan Leko (coach Antwerp): “Ik voelde dat Lamkel Zé ons kon helpen om te winnen”

Ivan Leko heeft in zijn eerste officiële wedstrijd met Antwerp meteen geschiedenis geschreven. Vorig jaar moest Ivan Leko nog vertrekken bij Club Brugge. Nu heeft hij zijn zoete wraak beet. Toch wilde Leko het woord revanche niet zelf in de mond nemen. “Ik heb het twee jaar fantastisch gehad bij Club, en was fier op wat ze ook vorig jaar hebben getoond. Dat ik de ploeg zo goed kende, leverde mij natuurlijk een geweldig voordeel op.”

“Ik ben supertrots op mijn jongens. Iedereen zei vooraf dat we geen kans hadden. Het is alleen jammer dat we hier geen fans hebben om dit moment met ons te vieren, de club verdient dat. Ik denk dat de overwinning zeker verdiend is. We waren veel beter. We kennen de kwaliteiten van Club Brugge, hebben ons daarop voorbereid en kwamen hier met één doel: de match winnen. We zijn hier niet om gewoon mee te doen.”

Normaal gezien stond het bij de rust al 0-3 en was de match voorbij. Maar door de kwaliteiten van Club wisten we dat de tweede helft nog moeilijk zou worden, maar ze hadden weinig echt grote kansen.

Ik denk dat Lamkel Zé, net als alle anderen, goed gespeeld heeft. Hij respecteerde het plan. Het was voor mij moeilijk, omdat veel mensen vragen stellen over waarom ik hem in het team opnam. Maar we hebben allemaal één doel: we willen winnen. Didi was de afgelopen week goed op training en dus is hij terug. Als je wint, is het een fantastische keuze. Als we verloren hadden, was er drama geweest. Maar ik voelde dat hij ons kon helpen om te winnen en dat heeft hij ook gedaan.

Na de bekerwinst en twee vierde plaatsen mikt Antwerp dit seizoen weer wat hoger. Is ook een titel mogelijk? “If you dream, dream big”, besloot Leko. “Maar het is niet omdat we de beker wonnen, dat we nu klaar zijn. Ik hoop dat we er binnen één à twee maanden helemaal zullen staan.”

REACTIES. Philippe Clement maakte zich boos tijdens de rust, matchwinnaar Refaelov geeft toe: “We speelden wat anti-voetbal”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Simon Mignolet (Club Brugge): “We maakten het onszelf moeilijk”

“Als we de eerste helft spelen zoals de tweede, winnen we de wedstrijd”, begon Club-doelman Simon Mignolet zijn analyse. “We maakten het onszelf moeilijk tegen een hard strijdend Antwerp. Ze gebruiken lijf en leden. Dat is hun volste recht. Dan verlies je een finale die je had moeten winnen.”

“In de tweede helft hebben we volop dat doelpunt gezocht. Als we dat in de eerste helft ook hadden gedaan, dan hadden we over de hele wedstrijd wel een kans gehad die noemenswaardig genoeg was om een doelpunt te maken. Dat was nu spijtig genoeg niet het geval. De dubbel was de doelstelling vooraf, dus nu kunnen we die opnieuw proberen behalen in het komende seizoen. We zijn in eerste instantie vooral blij dat we terug kunnen voetballen. Dit moeten we eerst even laten bezinken.”

Mignolet zelf had weinig last van het lege stadion. “Als je op het veld staat, probeer je te focussen op de wedstrijd. Voor mij heeft de afwezigheid van de fans weinig invloed gehad, maar voor de sfeer is het natuurlijk leuker als het publiek erbij is. Maar dat is nu hoe het is, dat moeten we accepteren. En voor mij is het nog steeds professioneel voetbal spelen, met of zonder publiek. Dat er na de match een opstootje was met Vormer? Ik heb het niet gezien, ik liep terug naar mijn doel. Na de wedstrijd ligt dat altijd wat moeilijk, zeker als het zo’n geladen duel is.”

REACTIES. Philippe Clement maakte zich boos tijdens de rust, matchwinnaar Refaelov geeft toe: “We speelden wat anti-voetbal”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Paul Gheysens (voorzitter Antwerp): “Ik til hier zelf niet zo zwaar aan”

“Nu kan ik niet anders dan met de media praten. Dit is iets fantastisch, hé”, vertelde Antwerp-voorzitter Paul Gheysens. “Ikzelf til hier niet zo zwaar aan, ik vind vooral dat de spelers een heel mooie prestatie hebben neergezet. In de eerste 45 minuten brachten we het betere voetbal. Het is ongelooflijk hoe we op korte termijn zo’n collectief geheel gemaakt hebben. Ik denk dat iedereen weet dat we een goede ploeg hebben. Er zit veel talent in.”

Of dit een pluim is voor onze nieuwe trainer Ivan Leko? Zeker, maar vergeet nooit dat Luciano D’Onofrio de juiste mensen gaat halen, en niet voor hoge prijzen. Hij weet hoe hij een ploeg opbouwt en niet veel mensen kunnen dat. Ik ben heel tevreden. Er is hier helaas niemand aanwezig. De mooie stad Antwerpen zit in zo’n moeilijke situatie, en dit kunnen ze goed gebruiken. Ik denk dat wat wij vandaag bereiken belangrijk is voor de stad en alle supporters. Ze hebben ook al bewezen dat ze dat op een serene manier kunnen vieren vandaag.”

Voor de tv-camera’s werd Gheysens ook nog even gevraagd naar de veelbesproken afloop van de competitie. “Ik vind dat de competitie nooit mocht stilgelegd worden. Als zelfs Marc Van Ranst zegt dat op 15 mei het ergste voorbij zou zijn, dan had het gewoon kunnen doorgaan. Wij hadden tweede kunnen worden. En dat de ploegen op plekken twee en drie dat mee beslisten... ik vind dat niet zo netjes. Maar deze beker maakt zeker iets goed!”

REACTIES. Philippe Clement maakte zich boos tijdens de rust, matchwinnaar Refaelov geeft toe: “We speelden wat anti-voetbal”
Foto: Photo News

Brandon Mechele (Club Brugge): “Maandenlang bezig geweest met deze wedstrijd”

Ondanks een buikplaagje raakte Brandon Mechele alsnog fit voor de bekerfinale. Hij zag dat Club een afspraak met de geschiedenis misliep. “We waren maandenlang bezig met die wedstrijd. Tijdens heel die coronaperiode kijk je daar reikhalzend naar uit, maar dan geef je het weg in één helft”, aldus Mechele. “Dit is een gemiste kans. Na al die jaren konden we de dubbel nog eens pakken. Zij stonden goed in blok en speelden het op de counter.” De verdediger sloeg zichzelf voor het hoofd. “We wisten wat ze gingen doen, en toch lukt het hen. Al te vaak zijn we meegegaan in hun spel.”

Door svar, jve