Cultuuragenda. Taboedoorbrekend cabaret, Mama’s Jasje, en een heel persoonlijke fototentoonstelling


 

 © IF

Gent -

Wie herinnert zich de uitspraak dat na de Gentse Feesten het culturele leven in Gent stil valt? En wat nu? Nu er geen Gentse Feesten waren zoals we die kenden. Een aantal moedige organisatoren bleven voor een beperkt maar vaak interessant aanbod zorgen. Dat is ook deze week nog zo. Zo kan u in muziekcafé De Loge kennis maken met het Nederlandstalig vrouwelijk taboedoorbrekend cabaret van Met Andere Woorden. En ook Baracita en de Zomer Arena Concerten hebben nog een en ander te bieden. Coronaproof en binnen de lijntjes.

Met Andere Woorden doorbreekt taboes in eigenzinnige cabaretshow

Silke De Smedt (31 en roodharig) behoorde vroeger tot Les Tigresses Rouges, een vrouwelijk cabaretduo. Lang zoeken naar een naam moesten de twee toen niet doen: beiden woonden in de Tijgerstraat en beiden waren roodharig. Les Tigresses Rouges kan u de voorbije vijf jaar gezien hebben op het Luisterplein en op Place Musette. De twee dames van Les Tigresses Rouges gingen ondertussen hun eigen weg: “Les Tigresses Rouges was een mix van Nederlandstalig en Franstalige liedjes en cabaret, en ik nam vooral het Nederlandstalige werk voor mijn rekening. Dat doe ik met Met Andere Woorden nu solo. Ik begeleid mezelf op piano en gebruik ook een loopstation”, aldus Silke De Smedt.

Lees verder onder de foto


 

 © Evy Ottermans

“Ik schrijf mijn nummers zelf, en ik focus op thema’s waar soms nog een taboe rond hangt. Op een humoristische en eigenzinnige manier maak ik die toch bespreekbaar. Het is niet echt voor al te gevoelige zielen, al zullen velen zich als ze eerlijk zijn, in bepaalde situaties herkennen. Ik schrik er ook niet voor terug om interactie met het publiek aan te gaan. Al is het in deze rare coronatijden op dat vlak wel wat opletten geblazen natuurlijk. Mijn nummers gaan zowel over masturbatie, als over een stiekeme verliefdheid op de buurman die er beter uitziet dan de eigen partner, maar ook over Club Mama, een wereldwijd geheim genootschap van mama’s die proberen andere vrouwen in te lijven in hun mamaclubje. Het cabareteske zit hem niet enkel in mijn liedjesteksten, ik probeer van mijn bindteksten ook een verhaal te maken. Solo ben ik nog niet zo erg lang bezig, mijn show is nog in opbouw, maar de mensen mogen woensdag wel een show van dik driekwart uur verwachten, waarin ik een tiental nummers breng.”

Wie al eens naar een burlesqueshow gaat kan al kennis gemaakt hebben met Silke De Smedt: onder de naam Razzle Dazzle Daisy combineert ze haar cabareteske muziek ook met een uitkleedpartij. Daarmee haalde ze al de finale van de Belgian Burlesque Queen en was ze al te gast op Cabaret Cuberdon in de Missy Sippy. Maar als Silke in de huid kruipt van Met Andere Woorden, kleedt ze enkel haar nummers uit, niet zichzelf. Verder zingt Silke ook nog in een close harmony groep, zingt ze met Allez Dansez foute covers uit de jaren 90, en met de Schminkfabriek en Pippa en de Voelboel entertaint ze ook nog kinderen. Maar woensdag kleedt ze tussen 20 en 21 uur in muziekcafé De Loge in de Annonciadenstraat 6 een aantal taboes uit. Met de nodige humor. Meer info op de site The Silky Way en op de Facebookpagina van Café De Loge.

Fotograaf Bert Potvliege gaat in Satelliet confrontatie met zijn verleden aan

In het woon-, congres- en cultuurcentrum Zebrastraat openen donderdag 6 augustus twee tentoonstellingen. Eric Haemers is er de nieuwe ‘kunstenaar van de maand’ en fotograaf Bert Potvliege stelt er met Satelliet een heel persoonlijk project voor.

“Bij elk fotoproject daag ik mezelf uit om buiten mijn comfortzone te gaan” vertelt de nu 36-jarige fotograaf. Voor ‘Satelliet” koos Potvliege voor een wel heel persoonlijk traject: “Ik ben nu 36 jaar, en ik zocht de vrouw op die op mijn achttiende in mijn leven was en voor mij toen heel belangrijk was. Ik vroeg me na al die jaren af wat er zou gebeuren als ik die vrouw zou gaan opzoeken om haar te portretteren in de wereld waarin ze zich nu bevindt. In wezen een verhaal dat heel persoonlijk is. Het was voor mij een interessant en soms moeilijk traject en het benieuwt mij hoe het publiek met het resultaat van dit traject, dat in totaal 18 maand van mijn leven in beslag nam, zal omgaan.”

Lees verder onder de foto


 

 © Bert Potvliege

Potvliege maakte op 3 maand tijd tijdens verschillende fotoshoots niet minder dan 11.000 foto’s, om die achteraf, na een lang selectieproces, te herleiden tot eerst 323 foto’s die hij op klein formaat afdrukte en er een volledige wand in zijn woning mee bekleedde. Om het verhaal dan nog eens te herleiden tot 18 foto’s. “Ik was 18 in 2002, toen ik die vrouw kende, ik ben er nu 36, in 2020. Ik moest dit project nu aan de buitenwereld tonen”, aldus Potvliege.

Satelliet. Vanaf donderdag 6 augustus om 20 uur in de lounge van complex Zebrastraat. Gratis. Meer info op de site van Zebrastraat.

Na Marie, Samson en Christoff komt Mama’s Jasje nog twee keer naar Ghelamco Arena

Peter Van Laet en Mama’s Jasje zijn weer helemaal in. Dat hebben ze te danken aan het feit dat ze ondertussen 30 jaar bezig zijn, al viel het tussendoor wel even stil. En ook aan het VTM-programma Liefde voor Muziek natuurlijk. Van Laet en de zijnen hadden zich het jubileumjaar wel anders voorgesteld, want corona sneed ook in hun feestprogramma. Maar dank zij de Zomerconcerten in de Ghelamco Arena kan Mama’s Jasje toch live spelen. Zondag stonden Samson, Marie, kabouter Plop en Christoff nog op het podium, komende vrijdag 7 augustus speelt Mama’s Jasje er twee concerten. Ticketinfo op de site van Arena Zomerconcerten.

Baracita serveert funk en kinderverteltheater in ICC aan Citadelpark

Baracita, het initiatief dan amper twee weken voor de Gentse Feesten op gang getrokken werd door Stefaan De Winter van Die Verdammte Spielerei, en dat bovenop een zomerbar ook een podium wil bieden aan artiesten, gaat ook in augustus onvermoeibaar verder.

Tijdens de week kan u er overdag terecht voor hap en een drank onder de luifel van het ICC, tijdens het weekend zijn er binnen concerten en voorstellingen van de meest diverse artiesten. Vrijdag 7 augustus concerteert Savoir Vivre er, zaterdag 8 augustus staat Frank Deruytter met een klein leger klassemuzikanten op het podium om een funky show te spelen. Ook nog zaterdag vermaakt acteur Herwig De Weerdt er ’s namiddags kinderen vanaf 7 jaar (en hun ouders) met de voorstelling Pluizentuin. Ticketinfo op de site van Uitbureau.

Lights on Van Eyck in Sint-Niklaaskerk

De indrukwekkende visuele interpretatie Lights on Van Eyck is één van de vele projecten die door het coronavirus hun start moesten missen. Maar het project waarbij een Britse kunstenaar niet minder dan 18 werken van Jan Van Eyck verwerkte tot een magische multimediaal spektakel is nog altijd te bezichtigen. Create en Mankind, twee bedrijven die ook indruk maakten op de voorbije Lichtfestivals in Gent, met onder meer het project van de dansende robotarmen onder de stadshal, en de gesimuleerde brand van het administratief gebouw op het Woodrow Wilsonplein, gebruiken alle muren en gewelven om de interpretaties van het werk van Jan Van Eyck op te projecteren. Op een bepaald moment lijkt het alsof de Sint-Niklaaskerk in brand staat.

Een bezoek moet vooraf ingepland worden en dat kan via de site van de organisatie.

Centrale organiseert Canapy Sessions onder de luifel van ENTR

Een mens moet wat creatief zijn, in deze coronatijden. De nood aan cultuur lenigen, en toch binnen de opgelegde veiligheidsnormen blijven. Dat is de bedoeling. Geld verdienen komt er, gezien het beperkt aantal plaatsen wellicht in veel mindere mate aan te pas. De Centrale vroeg aan gastprogrammatoren Wim Segers en Pablo Casella om tot eind september op dinsdag en donderdag een klein maar fijn concert voor zittend publiek te programmeren. Coronaproof en gratis. Dus vergeet dat geld verdienen! Dinsdag 4 augustus zijn The Rolls te gast: één van de vele projecten van Derek (Dirk Dhaenens) die deze keer in zee gaat met Bruno Deneckere, Mario Vermandel en Tony Gyselinck. Ze brengen zelf gemaakte nummers die gebaseerd zijn op quotes en teksten van schrijver Charles Bukowski.

Twee dagen later, op donderdag 6 augustus spelen Les Croissants Belges: dat zijn Wim Segers (vibrafoon), Wouter Rosseel (slaggitaar), Gertjan Alkemade (contrabas) en Mo Vleeshouwers (gitaar). Referentietermen: gipsy swing, Amerikaanse jazz, Django Reinhardt.

Reserveren is in deze coronatijden nodig! Beide concerten vangen aan om 20 uur. De concerten vinden plaats onder de luifel van ENTR, tegenover de Centrale. Meer info op de site van De Centrale.

Naar het circus in het Huis Van Alijn

Rondreizende Belgische circussen. Veel zijn er niet meer. Bijna op één hand te tellen. Maar in het Huis Van Alijn, het museum van het dagelijkse leven, zijn ze meester in het tonen hoe het vroeger was. Momenteel loopt er de tentoonstelling Circus Onderweg, een tentoonstelling met een overvloed aan affiches en fotomateriaal van Belgische en Gentse circussen. Circus was in en voor Gent een belangrijke zaak, denk maar aan het Wintercircus (tussen de Zuid, de Lammerstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat. Men kan kiezen tussen individuele of gegidste bezoeken, er zijn voor kinderen doe-activiteiten en wie dat wil kan ook een circuswandeling maken. Alle info op de site van Het Huis Van Alijn. 

Samenstelling: An Rosiers, Rudy Tollenaere, Klaas Vandromme

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent