MR-voorzitter Bouchez “blijft beschikbaar” voor federale formatie, groenen houden lippen op elkaar

Bron © BELGA

Georges-Louis Bouchez (MR) en Egbert Lachaert verkopen hun huid duur in de federale regeringsonderhandelingen. Foto: BART DEWAELE

Georges-Louis Bouchez en de MR blijven beschikbaar om te onderhandelen over een nieuwe federale regering. Dat was de boodschap van minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin maandagochtend op Radio 1, in een reactie op de snoeiharde uithaal van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die zoekt samen met zijn PS-collega Paul Magnette een federale meerderheid, en kijkt daarvoor nu lonkend naar de groene familie, maar daar houdt men de lippen stijf op elkaar.

De Wever stelde vrijdagavond dat niemand van de ‘bubbel van vijf’ - socialisten, christendemocraten en N-VA - Bouchez in de regering wil. Hij schilderde de nota die de liberale voorzitters hadden overgemaakt aan de preformateurs af als een ‘sprookjesnota’. Zaterdag vond Open VLD-voorzitter Egbert Lachart dat de voorstellen van de preformateurs dan weer moesten worden bijgestuurd. Philippe Goffin omschreef de nota van Lachaert en Bouchez maandag als een ‘nota met liberale accenten’. “Georges-Louis Bouchez heeft altijd oplossingen gezocht. We zijn nog altijd beschikbaar”, was de boodschap van de MR-minister.

LEES OOK. Het zit er bovenarms op tussen de liberalen en de tandem De Wever-Magnette. Dan maar met de groenen? (+)

Groene reddingsboei?

Goffin zei ook akte te nemen van het nieuws dat N-VA en PS – na het conflict met de liberalen, en het signaal van Lachaert dat hij de MR niet wil laten vallen – naar de groenen lonken om de noodzakelijke meerderheid te vinden. De ‘bubbel van vijf’ beschikt immers slechts over 70 Kamerzetels, vijf te weinig voor een meerderheid.

Ecolo en Groen zouden bereid zijn om het gesprek aan te gaan, ook al ligt de N-VA bijzonder moeilijk voor Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet. Ook N-VA zou zich dan moeten neerleggen bij gevoelige klimaatmaatregelen en een erg linkse coalitie. De groenen zouden zich dan ook afvragen of de toenadering gemeend is, en niet eerder een manier is om Open Vld toch nog overstag te laten gaan. Bij Groen hield men maandagvoormiddag de lippen alvast stijf op elkaar, bij vragen naar een reactie op het nieuws.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent