Nieuwe Belgische Airbus A400M maakt eerste testvlucht

 

 ©  BELGAIMAGE

Bron: BELGA

Het eerste van de zeven nieuwe Airbus-toestellen van het type A400M die door Defensie zijn besteld, heeft zijn eerste testvlucht achter de rug. Dat werd maandag uit militaire bron vernomen. De testvlucht vond in de omgeving van de Spaanse luchthaven Sevilla-San Pablo plaats, waar de assemblagefabriek van de Europese vliegtuigbouwer gevestigd is. In november wordt het toestel op Melsbroek verwacht.

Zeven Europese landen bestelden de A400M als hun nieuwe strategische en tactische transportvliegtuig. België (7) en Luxemburg (1) bestelden er samen acht, die op de militaire luchthaven van Melsbroek gestationeerd zullen zijn als binationale vloot. Het Luxemburgse toestel voerde in april reeds zijn testvlucht uit, het eerste Belgische toestel was vorige week maandag (27 juli) aan de beurt, zo is bevestigd. Drie dagen later vond het tweede deel van die test plaats.

De testvlucht had weken geleden al moeten gebeuren, maar werd uitgesteld vanwege vertragingen bij Airbus - te wijten aan de coronapandemie - en technische problemen. Op 9 oktober zou Airbus het toestel officieel aan de Belgische luchtmacht moeten overdragen. In de loop van de maand november zou het dan in Melsbroek moeten aankomen.

De Luxemburgse A400M wordt al over enkele weken in ons land verwacht.

LEES OOK

Nu in het nieuws