Gorka Izagirre wint uitgeregende Italiaanse koers Gran Trittico Lombardo, Greg Van Avermaet mee op het podium

 

 ©  Photo News

Twee dagen na de Strade Bianche was het opnieuw koers in Italië met de Gran Trittico Lombardo (Pro Series). En na net geen 200 heuvelachtige kilometers tussen Legnano en Varese kwam Gorka Izagirre (Astana) als eerste over de meet, nadat hij in de laatste 10 kilometer solo ging. Greg Van Avermaet was een knappe derde.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Italiaanse televisie laat het opnieuw afweten tijdens de koers: uitzending op Eurosport stilgelegd door rotweer

De Gran Trittico Lombardo werd dit jaar in het leven geroepen als alternatief voor drie traditionele Italiaanse najaarskoersen die door de coronacrisis in het zwaar getroffen Lombardije niet zullen doorgaan. Het parcours van de Tre Valli Varesine, Coppa Bernocchi en Coppa Agostoni werd creatief aan elkaar gehangen. Het zwaartepunt van deze nieuwe, 199,7 kilometer lange wedstrijd lag in de vier lokale ronden in Varese, waar stevig moest worden geklommen.

Twee Belgische ploegen kwamen aan de start, en die waren allebei vertegenwoordigd in de vroege vlucht van vijf die na een tiental kilometer ontstond: veldrijder Quinten Hermans (Circus-Wanty Gobert) en de Nederlander Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) kregen in kletsnat weer het gezelschap van drie weinig bekende renners. Ook al ging hun voorsprong over de tien minuten, toch werden ze bij het ingaan van de slotronde ingelopen door een erg uitgedund peloton, dankzij het aanvalswerk van onder meer Vincenzo Nibali, Michal Kwiatkowski en Louis Vervaeke.

In de finale reed Izagirre op z’n eentje naar de leiding in een afdaling. Een achtervolgend elitegroepje kon de 32-jarige Bask niet meer bedreigen. Alex Aranburu maakte het feest voor Astana compleet door de sprint van de achtervolgers te winnen voor Van Avermaet, Kwiatkowski en Nibali. Ook Vervaeke haalde de top tien, Gianni Vermeersch werd 11de en Jan Bakelants 17de.

Woensdag wordt opnieuw gekoerst in Italië: dan staat met Milaan-Turijn een kans voor de sprinters op de agenda.

Uitslag:

1. IZAGIRRE Gorka (Astana Pro Team)

2. ARANBURU Alex (Astana Pro Team) +0:27

3. VAN AVERMAET Greg (CCC Team) z.t.

4. KWIATKOWSKI Michał (Team INEOS)

5. NIBALI Vincenzo (Trek - Segafredo)

 

 ©  Photo News

Van Avermaet is blij met derde plek: “Vorm is er voor goeie Sanremo”

In de aanloop naar Milaan-Sanremo heeft olympisch kampioen Greg Van Avermaet (CCC) maandag een derde plek veroverd in de Gran Trittico Lombardo, een Italiaanse eendagswedstrijd voor de Pro Series. En dat bezorgde hem een goed gevoel. “Dit kan mijn vorm nog wat doen stijgen”, zei hij na afloop.

In een uitgeregende wedstrijd moest Van Avermaet enkel het Baskische Astana-duo Gorka Izagirre en Alex Aranburu voor zich dulden. “Misschien hadden wij met de ploeg ook wel kunnen winnen. De ploegmaats hielden me de hele dag voorin in de regen. In de finale was ook ‘Dema’ (Alessandro De Marchi, red.) mee, maar het was niet makkelijk om de juiste kaart te trekken. Ik had gehoopt dat we samen met Team Ineos nog het gat op Izagirre hadden kunnen dichten, maar hij was heel sterk. Een verdiende winnaar, en ik ben heel blij met de derde plek.”

Van Avermaet onthield vooral dat hij twee dagen na een veeleisende Strade Bianche over een goed gevoel kon beschikken. “Dit was een superzware wedstrijd. Ik was nog niet honderd procent hersteld van zaterdag, maar dit was een goeie test. Het gevoel zat goed. Dit extra koersritme kan mijn vorm ook nog wat doen stijgen. Ik heb sowieso een aantal wedstrijden nodig om echt goed te worden.”

Zaterdag wordt de 35-jarige Oost-Vlaming één van de schaduwfavorieten voor Milaan-Sanremo, het eerste wielermonument in dit bizarre seizoen. “De vorm is er om daar een goed resultaat neer te zetten. Ik hoop dat ik een goeie dag heb en iets kan betekenen.”

LEES OOK

Nu in het nieuws