Team Ineos domineert bergrit in Franse rittenkoers: Bernal snelt naar dagzege en leiderstrui, helper Froome verliest minuten

De derde rit in La Route d’Occitanie was een prooi voor Egan Bernal. De Tourwinnaar was op de Col de Beyrède, de slotklim na een bergrit van 163 kilometer, de beste. De Colombiaan won voor zijn ploegmakker Pavel Sivakov. Bernal is meteen de nieuwe leider in Frankrijk.

Na twee sprintersritten waren de klimmers aan zet in de derde etappe van de Route d’Occitanie, de opvolger van de Route du Sud. Tijdens de 163 kilometer stonden drie zware Pyreneeëncols op het menu: de Port de Balès, de Col de Peyresourde en de slotklim naar de Col de Beyrède. Een flink deel van de rit liep over dezelfde wegen als de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk 2020. Voor uittredend Tourwinnaar Egan Bernal gold de opdracht dan ook als een eerste test voor de Tour, net als voor Chris Froome.

Team Ineos domineert bergrit in Franse rittenkoers: Bernal snelt naar dagzege en leiderstrui, helper Froome verliest minuten

Een groot deel van de dag werd gekleurd door een groep van acht, met daarbij de Fransen Lilian Calmejane, Benoit Cosnefroy en Julien Bernard als bekendste renners. Achter hen nam Team Ineos het gros van het achtervolgingswerk voor zich in het peloton. Niet zonder succes, want nadat de laatste overlevenden van de vroege vlucht terug werden gegrepen op de slotklim van ruim tien kilometer, was het de 23-jarige Bernal die de macht greep. Hij won met een tiental seconden voorsprong op zijn Russische ploegmaat en leeftijdsgenoot Pavel Sivakov. Een andere Rus, Aleksander Vlasov (Astana), werd derde.

De andere bekende namen moesten al meteen een halve minuut of meer toegeven op Bernal: Thibaut Pinot werd vierde, Bauke Mollema vijfde, Warren Barguil zesde, Richie Porte zevende en Romain Bardet achtste. Chris Froome haalde de top-30 niet en verloor 5’11”. “Alles verliep zoals we het gepland hadden. Geweldig werk van Chris ook”, aldus Sivakov na afloop.

Bernal neemt de leidersplaats in het algemene klassement over van de Fransman Bryan Coquard. De Route d’Occitanie eindigt dinsdag met een golvende etappe van net geen 200 kilometer tussen Lectoure en Rocamadour.

Uitslag:

1. BERNAL Egan (Team INEOS) in 4:36:44

2. SIVAKOV Pavel (Team INEOS) + 0:10

3. VLASOV Aleksandr (Astana Pro Team) + 0:17

4. PINOT Thibaut (Groupama - FDJ) + 0:31

5. MOLLEMA Bauke (Trek - Segafredo) +1:05

6. BARGUIL Warren (Team Arkéa Samsic) + 1:09

7. PORTE Richie (Trek - Segafredo) + 1:11

8. BARDET Romain (AG2R La Mondiale) + 1:18

9. REICHENBACH Sébastien (Groupama - FDJ) +1:39

10. VALLS Rafael (Bahrain - McLaren) z.t.

Stand:

1. BERNAL Egan (Team INEOS) in 13:33:57

2. SIVAKOV Pavel (Team INEOS) + 0:14

3. VLASOV Aleksandr (Astana Pro Team) + 0:23

4. PINOT Thibaut (Groupama - FDJ) + 0:41

5. MOLLEMA Bauke (Trek - Segafredo) +1:15

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent