Chris Froome ontpopt zich tot de perfecte helper voor Egan Bernal, maar wil nog geen conclusies trekken: “Tour is nog maand weg”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Geen opvallend resultaat voor viervoudig Tourwinnaar Chris Froome (Team Ineos) maandag in de Pyreneeënetappe van de Franse vierdaagse Route d’Occitanie. Hij speelde een rol in de klimtrein van de latere winnaar Egan Bernal, maar daar wil hij nog geen conclusies uit trekken voor de Ronde van Frankrijk.

LEES OOK. Team Ineos domineert bergrit in Franse rittenkoers: Bernal snelt naar dagzege en leiderstrui, helper Froome verliest minuten

Met uittredend Tourwinnaar Bernal op 1 en de Rus Pavel Sivakov op 2 greep Team Ineos niet onverwacht de macht na een etappe over de Port de Balès, de Col de Peyresourde en de minder bekende slotklim, de Col de Beyrède. Met een 34ste plaats op ruim vijf minuten was er geen goeie uitslag weggelegd voor Chris Froome. De 35-jarige Brit had zich onderweg echter laten zien als helper voor Bernal. Opvallend, want al maandenlang wordt er gespeculeerd welke rolverdeling Bernal, Froome en Geraint Thomas (niet aan de slag in de Route d’Occitanie) gaan krijgen in de Tour.

Chris Froome ontpopt zich tot de perfecte helper voor Egan Bernal, maar wil nog geen conclusies trekken: “Tour is nog maand weg”
Foto: AFP

Froome zelf nam na de rit eerst tijd voor een eerbetoon aan Nicolas Portal, zijn ploegleider die op 3 maart van dit jaar overleed. “Dit was een speciale rit om hem te herdenken. Ik heb zoveel herinneringen aan hem in deze streek. Ik heb uren en uren met hem gesleten tijdens verkenningen op deze wegen. Heel speciaal dat we dan eerste en tweede kunnen worden. En ik ben heel blij dat ik daaraan heb kunnen meehelpen. We hebben met de ploeg gecontroleerd van start tot finish.”

Maar of Froome diezelfde helpersrol wil opnemen in de Tour? “Ik bekijk het week per week. Blijven verbeteren. De Tour is nog een maand weg, er kan nog veel veranderen.” Of hij onder de indruk was van de klimprestatie van Bernal? “Ik ben onder de indruk van de hele ploeg. Die was fantastisch”, zo draaide Froome rond de vraag van een journalist.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent