Buitenaards? Annemiek van Vleuten reed zo hard tijdens Strade Bianche dat ze in de finale sneller was dan Greg Van Avermaet

Foto: Photo News

Annemiek van Vleuten won zaterdag op indrukwekkende wijze de Strade Biance. Goed voor een vijf op vijf dit wielerseizoen voor de Nederlandse wereldkampioene, die daarbij een straffe prestatie leverde op de Italiaanse grindwegen.

LEES OOK. Annemiek van Vleuten trekt scheve situatie recht in dolle finale en wint Strade Bianche voor vrouwen

LEES OOK. Britse ex-prof is na elf jaar in één klap drie KOM‘s kwijt aan een ontketende Wout van Aert: “Verdorie!”

Lange tijd leek Van Vleuten in een verloren positie te zitten, met Mavi Garcia (Alé-BTC Ljubljana) die op weg leek naar de mooiste zege uit haar carrière.

“Ik dacht heel even dat de wedstrijd gereden was”, aldus de Nederlandse na afloop. “Mijn ploeggenote Spratt zat mee in de kopgroep, voor mij leek het een rustige dag te worden. Tot Mavi Garcia vooraan wegreed en ik plots vol mee aan de bak mocht. Hoe harder de wedstrijd, hoe beter voor mij. En dit is de mooist denkbare aankomst.”

Op de voorlaatste grindstrook, op zo’n 25 kilometer van de finish zette Van Vleuten de gashendel volledig open. In geen tijd reed ze de kloof van meer dan vijf minuten op de Spaanse koploopster dicht, op en over de achtervolgers. Op zes kilometer van de finish was de kloof gedicht.

In die finale leverde de Nederlandse een wonderbaarlijke prestatie, bijna buitenaards. Want wat blijkt nu? Van Vleuten deed namelijk 46’35” over die laatste 25 kilometer van de Strade Bianche, tegen een gemiddeld tempo van 33,3 kilometer per uur. Daarmee liet ze de derde tijd noteren… van alle deelnemers. Dus zowel vrouwen als mannen. Enkel Wout van Aert en Brent Bookwalter deden beter. Zo was Van Vleuten twee seconden sneller dan Greg Van Avermaet en deed ze anderhalve minuut beter dan gewezen winnaar Michal Kwiatkowski.

Buitenaards? Annemiek van Vleuten reed zo hard tijdens Strade Bianche dat ze in de finale sneller was dan Greg Van Avermaet
Foto: Strava
Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN