Toon Aerts is blij nog eens vijf dagen na elkaar te kunnen koersen: “Conditie opdoen voor later”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Woensdag gaat de Ronde van Vlaams-Brabant van start. Een van de opvallendste deelnemers is Toon Aerts. De 26-jarige Kempenaar zit samen met onder meer Jim Aernouts, Nicolas Cleppe en zijn broer Thijs Aerts in de selectie van Telenet-Baloise Lions.

Voor de oud-Europees kampioen veldrijden komt deze Ronde van Vlaams-Brabant misschien wat vroeg nadat hij eerder dit seizoen enkel de GP Vermarc (5 juli) in de benen had.“Ik wil in de Ronde van Vlaams-Brabant nog wat extra conditie opdoen voor wat later volgt voor mij, zoals Dwars door het Hageland en de Ronde van Wallonië. Ik ben alvast blij dat ik weer eens een rugnummer kan opspelden”, begint Toon Aerts.

“De laatste dagen en weken hebben we een pak kilometers kunnen doen op training maar een wedstrijd is toch iets helemaal anders. De intensiteit die heerst in een koers kan je niet nabootsen op training. Dat is onbestaande. In deze Ronde van Vlaams-Brabant werken we niet echt veel kilometers per rit af, maar ik denk wel dat er zal gevlamd worden vanaf kilometer 0. Het hele peloton zal heel gretig aan de start komen”, weet Toon Aerts.

De laatste koers van de oud-Belgisch kampioen veldrijden was de GP Vermarc, van 5 juli. “Dat is dus al een tijdje geleden. Ondertussen hebben we met de ploeg wel een stage afgewerkt in de Ardennen en daarna vertoefden we een poosje in Nederland in de buurt van Valkenburg. Ik heb de intensiteit daar nog iets hoger geschroefd en die lijn zal ik verder zetten in de Ronde van Vlaams-Brabant.”

Toon Aerts blijft natuurlijk in eerste plaats veldrijder. De eerste veldrit, de Rapencross van zaterdag 26 september werd evenwel al afgelast. “Het seizoen zou al iets later dan voorzien starten en nu valt de eerste wedstrijd dus al weg. Een zeer spijtige zaak maar het is nu eenmaal zo. Ik ben alvast blij dat ik vanaf woensdag weer eens vijf dagen op rij kan koersen”, besluit Toon Aerts.

Toon Aerts is blij nog eens vijf dagen na elkaar te kunnen koersen: “Conditie opdoen voor later”
Foto: BELGA

Eerste rittenkoers tijdens coronacrisis

Woensdagnamiddag gaat in Linden de Ronde van Vlaams-Brabant van start. De rittenkoers eindigt zondag in Rillaar. Met Telenet-Baloise Lions, Pauwels Sauzen-Bingoal, Alpecin-Fenix en Wallonie-Bruxelles Development Team nemen er ook enkele profploegen deel aan deze categorie 2.12-wedstrijd. Vorig jaar ging de eindzege er naar Johan Jacobs die het haalde voor Vito Braet en Ward Vanhoof.

Met Toon Aerts en Jim Aernouts (Telenet-Baloise Lions), Jonas Rickaert en Roy Jans (Alpecin-Fenix) en Laurens Sweeck en Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) hebben de organisatoren toch enkele mooie namen aan de start. Het deelnemersveld van deze Ronde van Vlaams-Brabant is een samenraapsel van eliterenners met en zonder contract en beloften. Dit jaar is men aan de 23e editie toe. Op de erelijst prijken onder ander de namen van Ben Berden, Nick Nuyens, Stijn Steels en Dimitri Claeys.

Toon Aerts is blij nog eens vijf dagen na elkaar te kunnen koersen: “Conditie opdoen voor later”
Laurens Sweeck staat ook aan de start woensdag Foto: JEFFREY GAENS

De rittenkoers omvat vijf etappes. De eerste wordt woensdag verreden in Linden. Daar worden 15 ronden van 9,1 kilometer afgewerkt. Daags nadien is Nieuwrode de plaats van gebeuren met 15 ronden van elk 9 kilometer. Op vrijdag 7 augustus zakt men af naar Bertem voor 13 ronden van 11 kilometer. In Kumtich wordt de voorlaatste rit, na 18 ronden van 7,5 kilometer, beslecht. De Ronde van Vlaams-Brabant wordt afgesloten in Rillaar nadat de renners 12 ronden van elk 12,4 kilometer afhaspelden.

De organisatoren nemen drastische coronamaatregelen. Zo is er geen publiek toegelaten aan start en finish en is er geen VIP-ruimte voorzien.

Rittenoverzicht:

Woensdag 5 augustus: Linden-Linden (136,5 km)

Donderdag 6 augustus: Nieuwrode-Nieuwrode (135 km)

Vrijdag 7 augustus: Bertem-Bertem (143 km)

Zaterdag 8 augustus: Kumtich-Kumtich (135 km)

Zondag 9 augustus: Rillaar-Rillaar (149 km)

Door jmg
AANGERADEN