Waanzinnige explosie in Beiroet: minstens 4.000 gewonden en 113 doden, onder wie ook één Belg

Foto: rr

Een extreem grote ontploffing heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet een onmetelijke ravage veroorzaakt en aan minstens 113 mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers bevindt zich ook zeker één Belg, dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken. In totaal liepen zeker 4.000 mensen verwondingen op, wat tot chaos leidde in de beschadigde ziekenhuizen.

Video: AFP

Een gigantische paddenstoelwolk steeg dinsdagmiddag op in de haven van Beiroet. Even daarvoor was brand ontstaan in een loods waar inbeslaggenomen explosief materiaal bewaard werd. Het ging om ammoniumnitraat, een stof die in kunstmest en explosieven gebruikt wordt. Ongeveer 2.750 ton van die nochtans gevaarlijke stof lag al zo’n zes jaar opgeslagen in de loods, zonder specifieke beveiliging. Dat heeft dus tot de gigantische ontploffing geleid. “Het is onaanvaardbaar dat dit is kunnen gebeuren”, zegt de Libanese president Michel Aoun.

“Het was alsof een atoombom afging”, zei een gepensioneerde vrouw die bij de haven woont. In de straten errond werden mensen door de schok tegen de grond gesmakt, vlogen auto’s op hun flank, en waren de straten van het ene moment op het andere bedekt met brokstukken. Tot 10 kilometer verderop braken de vensters van huizen en gebouwen. Zelfs op Cyprus, op goed 234 kilometer van Beiroet, voelden mensen hun huizen beven. Op een snelweg door de stad stonden woensdagochtend nog tientallen beschadigde voertuigen. Rond appartementsgebouwen lag het glas van gesneuvelde ramen.

Waanzinnige explosie in Beiroet: minstens 4.000 gewonden en 113 doden, onder wie ook één Belg
Foto: AFP

Hoge dodentol

De menselijke tol van de ramp is immens. Volgens minister van Volksgezondheid Hamed Hassan raakten minstens 4.000 mensen gewond, en kwamen zeker 113 mensen om het leven. En niemand die eraan twijfelt dat die cijfers nog zullen oplopen.

De enorme ravage leidde tot een stormloop op de ziekenhuizen, die handen, bedden en bloed tekortkwamen. Gewonden lagen op straat en werden zelfs verzorgd op de parking. Een dokter van een ziekenhuis op twee kilometer van de haven getuigde dat ze niets meer hadden om mee te werken. “Ze brengen hier honderden mensen naartoe, maar we kunnen hen niet helpen. Het ziekenhuis is volledig vernield.” Veel mensen raakten ook bedolven onder brokstukken in hun woning. Gewonden worden overgebracht naar andere ziekenhuizen in het land, maar intussen worden zelfs mortuaria gebruikt voor verzorging.

Al zeker één Belgisch slachtoffer, ambassade “zwaar beschadigd”

Onder de slachtoffers bevindt zich ook één Belg. Dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken. “We hebben vernomen dat er één landgenoot om het leven is gekomen bij de ontploffing”, aldus woordvoerder Karl Lagatie. Het is niet duidelijk of er nog meer Belgen slachtoffer werden van de explosie.

LEES OOK. Zeker één Belg om het leven gekomen bij explosie in Beiroet: “Het leek wel een oorlogszone”

Ook het gebouw van de Belgische ambassade in de stad raakte zwaar beschadigd, maar daar raakte niemand gewond. “Het gebouw heeft grote materiële schade geleden, en zal de komende weken al zeker niet gebruikt kunnen worden”, zegt Lagatie. Twee Belgische medewerkers van de ambassade en twee familieleden van ambassadepersoneel raakten elders lichtgewond door rondvliegend glas.

De Verenigde Naties meldt dat ook 48 medewerkers, 27 familieleden en 3 bezoekers gewond raakten. Meerdere soldaten van de VN-missie in Libanon (Unifil), wier schip aangemeerd lag in de haven, zijn eveneens gewond geraakt. Enkelen zijn er ernstig aan toe.

“Hiroshima”

Gouverneur Marwan Abboud kwam ter plaatse en raakte op televisie amper nog uit zijn woorden. “Dit doet me denken aan wat in Hiroshima en Nagasaki gebeurd is”, zei hij. “Ik heb vernielingen van deze grootte nog nooit gezien. Dit is een nationale catastrofe.” Premier Hassan Diab kondigde voor een dag van nationale rouw aan. “Heel Libanon heeft te maken met een catastrofe. Beiroet is in rouw”, zei hij. ”De verantwoordelijken zullen boeten.”

Waanzinnige explosie in Beiroet: minstens 4.000 gewonden en 113 doden, onder wie ook één Belg
Foto: REUTERS

Steun uit hele wereld

De autoriteiten zijn inmiddels begonnen met het ruimen van het puin. De regering heeft internationale hulp gevraagd. Vanuit de hele wereld boden regeringsleiders het land steun aan om deze tragedie te verwerken. Dat deden onder meer Boris Johnson, Emmanuel Macron, Charles Michel en de Iraanse, Israëlische en Amerikaanse regering.

De Amerikaanse president Donald Trump opperde – als enige wereldleider – dat de explosie een aanslag zou kunnen zijn: “Het ziet eruit als een vreselijke aanval.” Volgens Trump zouden Amerikaanse militaire experts denken dat het gaat om “een soort bom”. Dat werd door bronnen binnen Defensie later ontkend.

Proces bomaanslag

Het drama komt op een bijzonder ongelegen moment in Libanon. De ziekenhuizen moeten al met het coronavirus afrekenen. En ook economisch zijn het barre tijden: de Libanezen hebben honger, en nu zijn graansilo’s verwoest en is de import bemoeilijkt.

Enkele uren voor de ontploffing gingen duizenden anti-regeringsbetogers ook nog zwaar in de clinch met de politie aan het ministerie van Energie. Dat de explosie nu mogelijk het gevolg is van nalatigheid door de overheid, dreigt de woede en het protest aan te wakkeren. Bovendien wordt vrijdag in een speciaal tribunaal van de VN in Den Haag het vonnis verwacht van vier Hezbollah-leden die worden beschuldigd van de moord op oud-premier Rafik Hariri. Die kwam op 14 februari 2005 om het leven door een bomaanslag op zijn wagen, waarbij ook nog 21 andere personen stierven.

Waanzinnige explosie in Beiroet: minstens 4.000 gewonden en 113 doden, onder wie ook één Belg
Foto: REUTERS
Waanzinnige explosie in Beiroet: minstens 4.000 gewonden en 113 doden, onder wie ook één Belg
Foto: AFP
Door Guy Stevens, Tom Le Bacq, Ans Debruyne, Jef Van Hoofstat
AANGERADEN
Meest recent