Goede doelen lopen door coronacrisis miljoenen mis

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Goede doelen zagen de voorbije maanden heel wat acties en collectes wegvallen. Voor organisaties zoals Artsen zonder Grenzen, Rode Kruis Vlaanderen of Broederlijk Delen betekent dat een miljoenenverlies. Dat schrijft De Morgen.

De coronacrisis raakt de sector van de goede doelen in het hart. Voor een groot deel van hun inkomsten zijn ze afhankelijk van grootschalige evenementen zoals de 20 km van Brussel of lokale acties door vrijwilligersgroepen, scholen en bedrijven. Ook de deur-aan-deurcollectes of fondsenwerving konden maandenlang niet doorgaan, waardoor nieuwe donateurs veeleer schaars zijn.

Op dit moment lijken de operationele gevolgen nog te overzien. Zo kan Artsen zonder Grenzen, dat tussen eind maart en eind mei een ‘gat’ in de begroting kende van 1,4 miljoen euro, rekenen op fondsenwerving uit andere landen zoals Italië en Zweden. “We zijn echter bang voor de rest van het jaar”, zegt woordvoerder Céline Ronquetti.

Ook door Warmste Week

Dat de Warmste Week de focus verlegt van geld naar vrijwilligerswerk, is ook een streep door de rekening voor veel organisaties. “De timing is erg ongelukkig”, zegt directeur Lieve Herijgers van Broederlijk Delen. “Dat menselijke kapitaal is erg belangrijk, maar organisaties kampen nu vooral met financiële problemen. Op ons budget weegt de Warmste Week minder, maar voor velen betekent dit mogelijk de doodsteek.”

LEES OOK. De warmste week zamelt geen geld meer in, vzw’s zijn niet tevreden: “Flinke streep door de rekening” (+)

MEER OVER HET CORONAVIRUS