Vandaag begint waarschijnlijk eerste hittegolf van het jaar, wat kwetsbaarder kan maken voor Covid-19

Bron © BELGA

Vandaag, woensdag, is het startschot van waarschijnlijk de eerste hittegolf van het jaar. Daarvoor moet het in Ukkel vijf opeenvolgende dagen warmer zijn dan 25 graden Celsius, waarvan drie dagen meer dan 30 graden. Voor woensdag verwacht het KMI meer dan 25 graden en tegen donderdag al 30 graden of meer. Vooral zaterdag zou een tropisch warme dag kunnen worden, met 35 graden in de schaduw.

Zondag en de daaropvolgende dagen wordt niet meteen veel afkoeling verwacht, waarmee de voorwaarden voor een hittegolf zijn vervuld. Ook regen lijkt niet meteen in aantocht.

Het zou gaan om de eerste hittegolf van 2020. Zo zou dit het zesde jaar op rij worden dat zich een hittegolf voordoet in ons land.

Vorige zomer telde ons land maar liefst drie hittegolven. Eind juli 2019 werden zelfs recordtemperaturen van meer dan 40 graden Celsius opgetekend. Maar dit jaar was de maand juli frisser dan gemiddeld.

De volgende dagen komt warme lucht uit het zuiden naar het land. Ook het feit dat de bodem droog is, wakkert de temperaturen nog aan, merkt weerman David Dehenauw op.

Ook slecht nieuws

De hitte en droogte kunnen dan misschien positief zijn voor het toerisme aan de kust, voor de natuur is dit minder goed nieuws. De grondwaterstanden stonden al laag op veel plaatsen in Vlaanderen, doordat de afgelopen jaren te weinig regen is gevallen. Dat haal je niet snel meer in, zelfs als het een nat najaar zou worden.

En ook voor de mens is het oppassen bij extreme hitte. Die kan uitdroging, krampen tot zelfs een hitteslag veroorzaken. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) heeft de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd. Zon en hoge temperaturen, in combinatie met luchtvervuiling, kunnen de ozonconcentraties doen toenemen. Daarbij wordt afgeraden om zware inspanningen te doen, zoals sporten in de buitenlucht.

Ook de waarschuwingsfase van het Vlaamse Warmteactieplan is in werking getreden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid roept iedereen op om zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. Daarnaast krijgen gemeentes, thuiszorgdiensten, woon-zorgcentra, huisartsen, kinderopvangdiensten en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen een herinnering en tips om zich te wapenen tegen warmte. Voor iedereen geldt in elk geval hetzelfde advies: voldoende drinken, jezelf en je huis koel houden, en verzekeren dat ook kinderen of ouderen in de omgeving voldoende drinken en koelte vinden.

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is er dit jaar sowieso extra aandacht nodig voor personen die verzwakt zijn door het coronavirus. Zij kunnen extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten, klinkt het. Omgekeerd zijn personen met hittestress dan weer extra kwetsbaar voor Covid-19.

bekijk ook

Uitgelegd: Wat is een hittegolf?

Uitgelegd: Hoe hou ik mijn huis koel bij een hittegolf?

AANGERADEN