Waarom een mondmasker dragen niet alleen barmhartig, maar ook zelfbeschermend is

Themabeeld. Foto: Marc Herremans

Dat het dragen van mondmaskers helpt bij het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus, daar is elk rationeel mens ondertussen van overtuigd. “Bescherm elkaar”, klinkt het dan. Want het cliché wil dat je een (gewoon) mondmasker vooral draagt voor je medemens, niet zozeer voor jezelf. Maar uit een Amerikaanse studie blijkt nu dat mondmaskers ook de drager zélf beschermen tegen het virus. En dat wie toch besmet raakt, ook meer kans heeft om minder ziek te worden.

De studie door wetenschappers aan de Johns Hopkins-universiteit en de Universiteit van Californië in San Francisco verwijst naar een experiment waarbij een groep hamsters besmet werd met het coronavirus, en in kooien naast gezonde hamsters werd geplaatst. De gezonde hamsters die werden afgeschermd met mondmasker-materiaal bleken “aanzienlijk minder geïnfecteerd” dan hun onbeschermde collega’s.

Een tweede vaststelling was dat “de beschermde hamsters die wel besmet raakten, mildere ziektesymptomen vertoonden”. Uit onderzoek van een cruise waar massaal mondmaskers werden gedragen na een corona-uitbraak, bleek dan weer dat maar liefst 81 procent van de passagiers die positief testten zelfs helemaal asymptomatisch bleef. Volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole is dat cijfer in normale omstandigheden slechts 40 procent. De wetenschappers wijzen ook naar landen als Japan en Zuid-Korea, waar het dragen van een mondmasker bijzonder goed ingeburgerd is, en die een opvallend lager relatief sterftecijfer laten noteren dan de rest van de wereld.

Dat is opvallend: mondmaskers zouden dus ook het aantal lichte en asymptomatische besmettingen verhogen. Lees: wie een mondmasker draagt maar toch besmet wordt, wordt minder zwaar ziek. Volgens de onderzoekers komt dat omdat het menselijk lichaam bij een kleinere dosis viruspartikels beter in staat is om zichzelf te beschermen. “Ons onderzoek toont aan dat het dragen van een mondmasker niet enkel een daad van barmhartigheid is”, concludeerde dokter en infectiespecialiste Monica Gandhi. “Je beschermt er ook jezelf mee.”

Door Jef Van Hoofstat
Meest recent