N-VA mag nieuwe rechter voordragen: Danny Pieters naar Grondwettelijk Hof

Binnen de partij circuleren vooral de namen van Danny Pieters (64) en Matthias Storme (61), maar die laatste geeft zichzelf niet veel kans. Foto: rr

De vorige benoeming bij het Grondwettelijk Hof is nog maar net verteerd, of een volgende kandidaat mag zich al opmaken. Deze keer valt de eer te beurt aan Danny Pieters (N-VA).

De N-VA kiest Danny Pieters als kandidaat voor de vacature “rechter bij het Grondwettelijk Hof”. Hij moet er de Nederlandstalige voorzitter André Alen vervangen, die met pensioen gaat. Voor de N-VA is Pieters een logische keuze, want hij heeft een verleden als Kamerlid, Senaatsvoorzitter én is professor in de rechtsgeleerdheid.

Die ervaring zal van pas komen, want het Grondwettelijk Hof is de instantie die de bevoegdheidsverdeling tussen de verschillende bestuursniveaus in ons land in het oog houdt. Verder toetst het Hof ook nieuwe wetgeving af aan de grondwet, zoals de naam wel doet vermoeden.

De rechters bij het Grondwettelijk Hof zijn allemaal politiek benoemd. Als er een nieuwe rechter moet worden aangeduid, buigt de Kamer of de Senaat zich daarover volgens een beurtrol. Nu is het de beurt aan de Kamer. In theorie kan iedereen zich kandidaat stellen, maar er is een afspraak tussen de bestuurspartijen wie op welk moment een nieuwe rechter mag aanduiden. Mocht de samenstelling van het Grondwettelijk Hof wiskundig overeenkomen met de verdeling van de Kamerzetels, dan mocht een extreme partij, Vlaams Belang of PVDA, zich nu opmaken voor een zitje. Maar zover kan het dus nooit komen, want de rechter moet wel degelijk het vertrouwen krijgen van een tweederdemeerderheid binnen één van de kamers.

Zakia Khattabi

Net daar wrong het schoentje bij de vorige benoemingsprocedure. Zakia Khattabi, ex-voorzitster van Ecolo, kreeg niet het vertrouwen van de Senaat. N-VA en Vlaams Belang hadden hun veto uitgesproken, omdat Khattabi een asielzoeker zou hebben geholpen bij zijn uitwijzing. Ook heeft Khattabi geen diploma in de rechten, maar dat is zelfs geen vereiste om benoemd te worden. Uiteindelijk trok ook de MR haar steun in, waardoor Ecolo op zoek moest naar een andere kandidaat. Opvallend genoeg werd Thierry Detienne wel capabel bevonden, hoewel hij evenmin over een diploma in de rechten beschikt.

Nu het de beurt is aan de N-VA, wou de partij er een erezaak van maken om een echte juridisch expert bij het Grondwettelijk Hof te posteren. Ook de naam van Matthias Storme, eveneens een professor in de rechten, ging over de tongen. Maar Pieters genoot de meeste steun binnen de partij.

Door Hannes Heynderickx
AANGERADEN