Ze was jong, mooi en heerste over de Nederlanden. En dan was er die dodelijke val

Brussel -

Eigenlijk denken we dat schrijver Bart Van Loo stiekem een beetje verliefd is op Maria Van Bourgondië. Hoe kan het ook anders. Ze was jong en knap. Ze had een adellijke charme die zelfs afstraalt van de niet altijd zo flatterende portretten uit de 15de eeuw. En vooral: ze werd al hertogin op haar 20ste, na de plotse dood van haar vader Karel de Stoute.

Door haar leeftijd en haar populariteit had Maria Van Bourgondië àlles om de Queen Elizabeth I van de Nederlanden te worden: een lang regerende hertogin in een voorspoedige tijd. Maar dan, op haar 25ste, viel ze van haar paard in het bos van Wijnendale. En nam de hele geschiedenis van de Nederlanden meteen een onverwachte wending.

Meesterverteller Bart Van Loo stapt de komende twee weken in haar gracieuze voetsporen, en reconstrueert haar leven. Van het Warandepark in Brussel, waar ze als kind speelde, tot de noodlottige plek in een West-Vlaams bos. “Het is een romantisch verhaal. Een dramatisch verhaal ook. Maar los daarvan had het een onwaarschijnlijk belangrijke internationale dimensie.”

bekijk ook

De koppige golden boys van Filips de Goede

Schilderde Jan Van Eyck het Lam Gods in Gent of in Brugge? De twee steden strijden nog altijd om de eer

Dit sprookjesachtige paleis uit de Middeleeuwen heeft een verrassing in petto

AANGERADEN