Fabio Jakobsen “brak alle beenderen in zijn gezicht”, maar is buiten levensgevaar: “Hij heeft operatie doorstaan”

Fabio Jakobsen onderging afgelopen nacht een operatie van zo’n vijf uur. De Nederlandse kampioen is volgens koersdokter Barbara Jerschina buiten levensgevaar. Dat heeft ze donderdagmiddag bevestigd aan het Poolse persbureau PAP. “Jakobsen heeft de operatie doorstaan, zijn leven wordt niet langer bedreigd”, verklaarde Jerschina. Maar uit zijn coma kon hij nog niet gehaald worden.

LEES OOK. Organisatie onder vuur na horrorcrash van Fabio Jakobsen aan finish die al jaren kritiek krijgt: “Dit is gewoon zelfmoord”

Een angstwekkend beeld, dat de hele eerste rit overschaduwde. Zo gruwelijk zag de val eruit. Groenewegen kwam als eerste over de streep, maar werd later gediskwalificeerd. Eerder had de rit nog het klassieke verloop van een sprintersetappe gekend. Malecki (CCC), Paterski (Polen), Sam Brand (Novo Nordisk) en Julius van den Berg (EF) mochten quasi de hele dag voor het peloton uitrijden maar konden nooit meer dan 4’30” voorsprong nemen.

Onder invloed van sprintersploegen als Deceuninck-Quick Step, Trek-Segafredo en Jumbo-Visma werd het viertal dan ook makkelijk ingerekend bij het ingaan van de laatste van drie plaatselijke ronden van 16 kilometer. Dan al deden zich enkele valpartijen voor, gelukkig nog zonder grote slachtoffers op dat moment. Tot de spurt losbarstte. Jasper Philipsen kwam uiteindelijk als vierde over de streep in de (voorlopige) uitslag. Hij viel over Groenewegen.

 Fabio Jakobsen “brak alle beenderen in zijn gezicht”, maar is buiten levensgevaar: “Hij heeft operatie doorstaan”
Foto: BELGA

“Ernstig, maar stabiel” na operatie van vijf uur

Fabio Jakobsen kreeg verschillende reanimatiepogingen. Daarna werd de Nederlander in kunstmatige coma gebracht. Even later werd hij naar het St. Barbara’s ziekenhuis in Sosnowiec afgevoerd. Jakobsen verloor veel bloed en verkeerde lang in levensgevaar. “Hij vecht voor zijn leven”, liet koersarts Barbara Jerschina weten in de Poolse media. Er is sprake van een zeer ernstig hoofdletsel en een gebroken gehemelte.

Intussen kwamen er iets positievere geluiden naar buiten. De directeur van het ziekenhuis verklaarde dat de toestand van Jakobsen nog steeds ernstig is, “maar wel stabiel.” Om middernacht kwam Deceuninck - Quick Step zelf met de verlossende bevestiging dat de toestand van Jakobsen stabiel is. “De diagnose brengt aan het licht dat er geen schade aan de hersenen of de ruggengraat is.” Verder berichtte de ploeg dat Jakobsen in een kunstmatige coma gehouden wordt en dat zijn toestand nauwlettend gemonitord zal worden.

Vrijdagmorgen vermoedelijk uit coma

Het ziekenhuis meldde intussen dat de Nederlandse kampioen in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur onderging. Normaal zou er vandaag geprobeerd worden om Jakobsen uit zijn kunstmatige coma te halen, maar dat werd uitgesteld naar vrijdag.

“We proberen stap voor stap de patiënt uit zijn kunstmatige coma te halen. Dat zal vermoedelijk vrijdagmorgen gebeuren. Dan is ook meer over zijn gezondheidstoestand te melden”, aldus de woordvoerder.

Bekijk de beelden van de valpartij hier:

Door wvo, vtvn
AANGERADEN
Meest recent