Koppel uit Ikea gezet omdat ze bubbelregels overtraden: “Manu militari, maar ik begrijp het”

Gent / Oostende -

Ikea speurt actief naar zogenaamde ‘bubbelshoppers’. Dat ondervond Hendrik Wallijn uit Oostende. Hij glipte naar eigen zeggen ‘stiekem’ met zijn vrouw mee in de Ikea van Gent. Toen een winkelmedewerker dat opmerkte, moest hij de winkel verlaten. Het woonwarenhuis zegt louter het ministerieel besluit te handhaven. Niet onlogisch, want dit oogluikend toelaten kan hen zuur opbreken. “250 euro boete voor de overtreder en 750 euro voor de winkelier”, aldus de politie van Gent.

Manu militari”, maar wel “vriendelijk”. Zo werd Hendrik Wallijn naar eigen zeggen uit Ikea Gent gezet nadat een werknemer doorhad dat hij stiekem met zijn vrouw aan het shoppen was. Ter herinnering: door de verscherpte coronamaatregelen moeten we opnieuw alleen gaan shoppen. Wie die regel vergeten is, wordt daar bij de ingang van de parking aan herinnerd. Daar staat een steward die bandjes uitdeelt. Elke wagen of bubbel krijgt er eentje. Enkel wie zo’n bandje draagt, mag de winkel binnen.

Koppel uit Ikea gezet omdat ze bubbelregels overtraden: “Manu militari, maar ik begrijp het”
Hendrik Wallijn glipte stiekem achter zijn vrouw de winkel binnen. Foto: Simon Mouton

“Ik heb ons bandje dan maar aan mijn vrouw gegeven”, zegt Wallijn. “Nadat ik de wagen geparkeerd had, ben ik wat blijven hangen. Niet veel later bood een vreemde die klaar was met winkelen zijn bandje aan. Vervolgens ben ik de winkel binnengegaan. Daar hielden ik en mijn vrouw netjes afstand en deden we alsof we elkaar niet kenden. Bij de afdeling met de bedden hebben we drie woorden gewisseld, over het bed dat we al dan niet zouden kopen. Direct kwam een winkelbediende op ons af. Meneer, jullie zijn samen aan het shoppen. Dat is niet conform de regels, ik ga één van jullie beiden naar de uitgang moeten begeleiden, zei hij. Ik snap het wel, ik heb de regels gebogen, al zie ik het probleem niet echt. In Oostende, waar wij wonen, zitten de mensen op een halve meter van elkaar op het strand. Ook vind ik dat je zulke dure aankopen, zoals een bed, samen moet kunnen doen.”

Ikea bevestigt dat het wel degelijk actief speurt naar ‘bubbel-overtreders’ en de coronamaatregelen handhaaft. “We voeren het ministerieel besluit uit voor de gezondheid van iedereen”, zegt Ikea-woordvoerder Colombine Nicolay. “Dat wil zeggen dat we erop toezien dat mensen wel degelijk alleen komen shoppen. Zowel personeel als bewakingsagenten moeten daarop letten.”

Wie de regel overtreedt, wordt daarop aangesproken. Als personen weigeren mee te werken of weerspannig zijn, wordt de politie ingeschakeld. “Helaas hebben we dat al moeten doen. Er zijn al meerdere incidenten met agressie geweest, in meerdere winkels. Gelukkig raakte tot nu toe niemand van ons personeel gewond.”

bekijk ook

Ikea brengt eigen Kama Sutra uit, “voor nog meer genot in je slaapkamer”

Ikea-winkels heropenen met ook drive-insysteem

Duizenden mensen wachten twee uur voor de opening van Ikea in China

Door Arthur De Meyer
AANGERADEN