Patrick Lefevere overweegt juridische stappen tegen Groenewegen na horrorcrash Jakobsen: “Dit is een moordaanslag”

Patrick Lefevere is niet te spreken over het manoeuvre van Dylan Groenewegen op zijn renner Fabio Jakobsen. Foto: rr

Opnieuw drama in de Ronde van Polen. In volle spurt werd Fabio Jakobsen (23), de Nederlandse sprinter van Deceuninck-Quick Step, gisterenmiddag door zijn landgenoot Dylan Groenewegen in de nadarhekken gereden. Jakobsen maakte een gruwelijke val en werd in erg zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis afgevoerd. Quick-Step-baas Patrick Lefevere is woest: “Dit was een moordaanslag van Groenewegen. Ik sleur hem voor de rechtbank.”

Ze moesten hem in de gevangenis smijten. Minuten na de huiveringwekkende val van zijn renner Fabio Jakobsen reageerde Lefevere gisterenmiddag al furieus op Twitter. En ook uren na de val was de woede nog niet geweken. “Ik ben nog nooit zo kwaad geweest”, aldus Lefevere. “Wat Groenewegen doet, is crimineel. Dat zijn opzettelijke slagen en verwondingen. Dat doe je niet. Ik heb nog nooit zo’n vuile actie gezien. Dat is een moordaanslag.”

De eerste rit in de Ronde van Polen eindigde gisteren in een massaspurt met Groenewegen en Jakobsen als hoofdrolspelers. Groenewegen ging op kop de laatste honderd meter in, maar voelde Jakobsen aan zijn rechterzijde komen en sloot de deur. Het gevolg was een vreselijke val, waarbij Jakobsen met een snelheid van meer dan 70 kilometer per uur tegen en over de nadarhekken werd gekatapulteerd.

Video: Reuters

Er was meteen paniek. Jakobsen bloedde hevig, werd volgens plaatselijke bronnen zelfs gereanimeerd en werd in een kunstmatige coma naar het ziekenhuis afgevoerd. Volgens de wedstrijddokter van de Ronde van Polen vocht Jakobsen voor zijn leven.

Ook voor Patrick Lefevere was het gisterenavond nog steeds bang afwachten. Maar dat hij dit niet zonder gevolgen wil laten, lijdt geen twijfel. “Ik overweeg direct naar de correctionele rechtbank te stappen. Ik heb hier geen enkel begrip voor.”

LEES MEER. Van ‘nen deb’ volgens Oliver Naesen tot zorgzame pakketjesbezorger in Nederland: de (twijfelachtige) reputatie van Dylan Groenewegen

Door Wim Vos
AANGERADEN