Van ‘nen deb’ volgens Oliver Naesen tot zorgzame pakketjesbezorger in Nederland: de (twijfelachtige) reputatie van Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen. Foto: LAPRESSE

Noem één topsprinter van de huidige generatie die nog nooit boter op zijn hoofd had in de sprint. Moeilijk. Caleb Ewan deelde vorig jaar een kopstoot uit aan Jasper Philipsen in de Tour Down Under. Onze landgenoot heeft dan weer een fictieve postbus vol klachtenbrieven in de ploegbus van UAE. Het is bij Dylan Groenewegen (27) niet anders.

Zestig profzeges of niet, in Vlaanderen kennen we hem allemaal als de deb, zoals Oliver Naesen hem noemde na een discutabel manoeuvre in de sprint van de Tour de l’Eurometropole van 2016. Een incident dat allang gesloten is. Beiden hebben het bijgelegd en komen goed overeen.

Van ‘nen deb’ volgens Oliver Naesen tot zorgzame pakketjesbezorger in Nederland: de (twijfelachtige) reputatie van Dylan Groenewegen
Het discutabele manoeuvre van Groenewegen en Naesen in de Tour de l’Eurometropole van 2016. Foto: Photo News

Podium of Jodium

De echte bijnaam van Groenewegen luidt De Leeuw van Amsterdam. Een krijger, onvervaard in de sprint. Zoals ook zijn bekende uitspraak: “Podium of jodium.” Durven duiken in gaatjes die er niet altijd zijn om te kunnen winnen. Het alternatief? Vallen en wonden likken. Niet goed voor een reputatie.

Groenewegen kreeg in Nederland lof omdat hij in coronatijden per fiets boodschappen – van Jumbo uiteraard – ging rondbrengen bij ouderen en zorgverleners. Het krediet dat hij met die geslaagde pr-stunt opbouwde, werd gisteren met één duw richting zijn jongere landgenoot Fabio Jakobsen weer helemaal weggevaagd.

Door bvc
AANGERADEN