Rolstoelgebruiker omgekomen bij nachtelijke woningbrand, buur kon man niet meer bevrijden

 ©  Joerie Dewagenaere

In de nacht van woensdag op donderdag is brand uitgebroken in een woning in de Paridaanstraat in Wevelgem. De 71-jarige bewoner kon het huis niet tijdig ontvluchten en overleed.

Joerie DewagenaereBron: Eigen berichtgeving

De 71-jarige Wilfried kwam om bij de brand in zijn woning. Zijn huis, verborgen in een zijstraatje van de Paridaanstraat in Wevelgem, is volledig verwoest. Vlammen gingen door het dak. De rook vulde elke ruimte.

De brandweer van de hulpverleningszone Fluvia kreeg iets voor 2 uur in de nacht van woensdag op donderdag een oproep voor de brand. Die moet echter al iets langer hebben gewoed. “Toen we toekwamen zat de woning al helemaal onder de rook”, zegt brandweerofficier Jean-Pierre Demeester. “Toen we de deur openbeukten, lag de man aan de deur. Er kon geen hulp meer baten.”

Het slachtoffer was gehandicapt. “Zijn rolstoel lag aan de deur”, aldus Demeester. “Hij moet nog iets op zijn fornuis hebben gezet en in de zetel in slaap gevallen zijn. De rookmelders, die waren geactiveerd bij aankomst, moeten hem gewekt hebben, maar hij is niet meer naar buiten kunnen gaan.”

Wakker door gebonk

Buurman Patrick D’Hondt.  ©  Joerie Dewagenaere

Het was buurman Patrick D’Hondt die de hulpdiensten waarschuwde. “Onze buur was niet goed ter been en we hoorden af en toe wel eens lawaai als hij viel of iets liet vallen”, vertelt de man. Nu werden hij en zijn gezin ook gewekt door gebonk. “We dachten eerst aan inbrekers”, getuigt Patrick, die voor het zekere een kijkje ging nemen. “Toen ik rook zag, wist ik dat er iets niet pluis was. Aangezien ik een sleutel heb, ben ik nog naar de woning van de buur gelopen. Ik hoorde hem nog, maar kon de sleutel niet draaien.”

Patrick kon enkel wachten op de brandweer, maar ook zij kwamen te laat voor de 71-jarige Wilfried. “Hij wilde eigenlijk nooit hulp. In het begin keek hij dan ook raar als ik er was om hem bij te staan. De dakgoot uitkuisen, de brievenbus legen of eens een babbeltje slaan.”

Schade bij buren beperkt

De brandweer had heel wat werk om de brand onder controle te krijgen. Een ploeg is nog de hele nacht moeten blijven om de boel in de gaten te houden. “De vlammen sloegen door het dak”, zegt de officier. “We hebben vooral hard moeten werken om de aanpalende woning te vrijwaren.”

Patrick, zijn echtgenote Nancy en kinderen Joyce en Kai konden terecht in een huis in de Wijnbergstraat. De schade in hun woning viel achteraf al bij al mee. “Normaal ben ik al uit werken en zou ik niks hebben gezien. Iets later en ook ons huis kon in de brokken gedeeld hebben. Nu bleef het beperkt tot rookschade.”

 ©  Joerie Dewagenaere

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten