Dylan Groenewegen reageert voor het eerst na horrorcrash van Fabio Jakobsen: “Ik denk constant aan hem”

 

 © Photo News

Dylan Groenewegen heeft via Twitter gereageerd, nadat hij woensdag in het slot van de eerste rit in de Ronde van Polen de zware crash van Fabio Jakobsen veroorzaakte. Jakobsen raakte levensgevaarlijk gewond en ging intussen al onder het mes.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Ex-sprinters over de wetten van de spurt: “Wat Groenewegen deed is niet gewoon de deur dichtdoen, dat is ze helemaal dichtsmijten” (+)

“Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is’, aldus de Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma. “Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.”

Jakobsen onderging afgelopen nacht een operatie van zo’n vijf uur. Zijn toestand is stabiel, maar donderdag werd beslist om hem pas morgen te proberen uit zijn kunstmatige come te halen. De Nederlandse kampioen is volgens koersdokter Barbara Jerschina wel buiten levensgevaar. Dat heeft ze donderdagmiddag bevestigd aan het Poolse persbureau PAP. "Jakobsen heeft de operatie doorstaan, zijn leven wordt niet langer bedreigd", verklaarde Jerschina.

Intussen zal Deceuninck - Quick-Step starten in de tweede rit, op papier ook een rit voor sprinters. De renners krijgen voortaan steun van een mental coach.

“Vuile actie”

Groenewegen heeft voor zijn actie een klacht aan zijn broek van Patrick Lefevere.

"Ze moesten hem in de gevangenis smijten". Dat was de eerste reactie van de teambaas van Deceuninck-Quick Step na de afschuwelijke valpartij. "Ik ben nog altijd heel kwaad en blijf achter die twitterberichten staan. Dit was een heel vuile actie van Groenewegen. Zoiets doe je niet. We hebben al klacht ingediend bij de UCI en zullen dat ook nog doen bij de politie in Polen. Dit laten we niet zomaar voorbijgaan."

"Het is een vuile actie. Zoiets doe je niet. Woensdag zag ik de beelden op mijn telefoon", aldus Lefevere. "Intussen zag ik het ook al op een groter scherm. Ik heb de beelden al een paar keer vertraagd gezien. Eigenlijk heb ik die sprint al tientallen keren bekeken. Ik heb geen enkel begrip voor de actie van Groenewegen. Een renner moet op zijn lijn blijven. Hij zet de sprint aan, in het midden en hij mag zijn lijn kiezen als eerste sprinter, natuurlijk. Maar daarna gaat hij categoriek naar rechts en nog meer naar rechts. Hij ziet Fabio komen en steekt dan nog eens een elleboog uit. Hij gaat eigenlijk bijna liggen op Fabio waardoor die zijn evenwicht verliest en tegen de nadar valt. Hij wordt er echt ingesmeten. Hier is geen begrip voor, dit is een aanslag. Hij rijdt Fabio echt in de nadar. Ik ben geen sprinter geweest, maar ik draai wel al jaren mee in het wielrennen en ik ken iets van koers. Deze actie kan echt niet. Fabio was aan het wachten tot de laatste 50 meter, zonder die actie van Groenewegen vliegt hij hem voorbij."

LEES OOK. Organisatie onder vuur na horrorcrash van Fabio Jakobsen aan finish die al jaren kritiek krijgt: “Dit is gewoon zelfmoord”

"Dus neen, ik pak mijn woorden van gisteravond niet terug. Er is al een klacht neergelegd bij de UCI en de ploeg zal dat ook nog doen in Polen bij de politie. Ik vind dat ik hier klacht moet indienen, dit kan je niet voorbij laten gaan en dan moet je dat ter plaatse doen, waar het ongeval gebeurd is."

Lefevere kreeg gisteravond telefoon van teambaas Richard Plugge van Jumbo-Visma. "Ik heb hem verteld dat ik het moedig vond dat hij me belde, maar ik heb hem ook gezegd dat ik geen enkel begrip kan opbrengen voor het maneuver van Groenewegen. Dat kan ik gewoon niet."

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten