Hittegolf: Code oranje in Limburg, vrijdag in bijna heel België

Bron © BELGA

Foto: Sven Dillen

Het KMI waarschuwt donderdag voor code oranje in de provincie Limburg, door het erg warme weer. Voor morgen/vrijdag geldt in alle provincies code oranje, met uitzondering van de kust. Volgens het KMI bestaat de kans dat die code met enkele dagen verlengd wordt, maar pas ten vroegste 24 uur op voorhand kan dat worden bevestigd.

België zit midden in een hittegolf, waarbij steeds warmere lucht naar ons land wordt gestuurd. Vanaf donderdag klimt de temperatuur regelmatig boven de 30 graden Celsius in het binnenland. Aan de kust is het wat frisser en ook in de Hoge Ardennen zijn de temperaturen minder hoog dan in de lager gelegen delen.

Bij dergelijke erg hoge temperaturen is het belangrijk om regelmatig te drinken en licht verteerbaar voedsel te eten, zich lichter te kleden, de dag in koelere ruimten door te brengen, ramen en deuren gesloten te houden en de gezondheidstoestand op te volgen, aldus het KMI.

Vanaf vrijdag geldt code oranje ook in de Limburgse natuurgebieden, zo meldt Noodplanning en Crisisbeheer Limburg. “Het zal je niet verbazen dat met de tropische temperaturen en toenemende droogte ook het risico op natuurbranden toeneemt”, waarschuwt de dienst Noodplanning en Crisisbeheer Limburg. “Wees voorzichtig, rook nooit in natuurgebied en maak geen vuurtjes. Ben je op kamp? Afhankelijk van het oordeel van de boswachter kan het zijn dat je machtiging voor een kampvuur wordt ingetrokken.”

LEES OOK. Cijfers om van te zweten: drie keer meer hittegolven tegen eind deze eeuw (+)

AANGERADEN
Meest recent