VS lanceren richtlijnen voor “proper netwerk” zonder Chinese apps

Bron © BELGA

Foto: AFP

De regering-Trump wil niet dat Amerikaanse bedrijven hun apps aanbieden in de appwinkel van Huawei, en wil ook geen Chinese apps op Amerikaanse smartphones. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aangekondigd. Het is niet duidelijk of en hoe de regering de richtlijnen zal afdwingen.

Volgens Pompeo zijn Chinese apps een bedreiging voor de privacy en verspreiden ze virussen en propaganda. Hij wil ze niet in Amerikaanse appwinkels. Omgekeerd zouden Amerikaanse en andere bedrijven hun apps moeten verwijderen uit de nieuwe app store van Huawei “om te verzekeren dat ze niet samenwerken met een mensenrechtenschender”. Huawei moest een eigen appwinkel oprichten nadat het die van Google niet meer kon installeren door Amerikaanse sancties.

LEES OOK. Kijken Chinese spionnen mee naar wat uw zoon of dochter uitspookt? Waarom Trump, net zoals India en Australië, TikTok wil bannen (+)

De Amerikanen zien Huawei als een “arm van de Chinese spionagestaat”, beschuldigingen die het bedrijf ontkent. Ook de populaire app TikTok van het Chinese ByteDance is in het vizier van Trump gekomen. Hij dreigde met een verbod als de app niet snel verkocht wordt. Microsoft zou de Amerikaanse activiteiten van TikTok willen overnemen.

Data onderscheppen

De nieuwe richtlijnen passen in het “Clean Network”-plan van Pompeo. Daarin zit ook een “Clean Cable”-luik. Pompeo zegt te willen verzekeren dat China de onderzeese kabels voor het internet niet gebruiken om data te onderscheppen. Hij wil daarvoor ook samenwerken met “buitenlandse partners”. Volgens de Chinezen gebruiken de Amerikanen de staatsveiligheid als een uitvlucht om Chinese hightechbedrijven te onderdrukken. “Hun acties hebben geen feitelijke basis”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

AANGERADEN
Meest recent