Zucht van opluchting bij de Pro League: Westerlo krijgt ongelijk en speelt dit seizoen in 1B

Foto: Photo News

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen heeft KVC Westerlo donderdag in de kortgedingprocedure die de Kempense club had aangespannen tegen de Pro League en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) ongelijk gegeven. Westerlo blijft in 1B en de competitie in 1A kan komend weekend dus met achttien teams van start gaan.

Westerlo vond dat het zijn plaats verdiende in 1A omdat de Pro League en de voetbalbond zichzelf hebben tegengesproken. Op 15 mei werd beslist dat de promotiefinale van 1B nog moest worden gespeeld, en dat indien die niet meer kon worden gespeeld, Westerlo als winnaar van de reguliere competitie naar 1A zou stijgen. Uiteindelijk werd de promotiefinale gespeeld, maar mocht ook de verliezer van de finale – OHL – naar eerste klasse. Westerlo vond dat het minstens evenveel recht heeft als de Leuvenaars om volgend seizoen aan te treden in 1A.

“Zoals spijtig genoeg wel vaker het geval is, heeft lobbywerk op de dag van de raad van bestuur en de algemene vergadering ervoor gezorgd dat opnieuw een ondoordachte ad hoc beslissing werd genomen die niet alleen inging tegen de aanbeveling van het management van de Pro League en de (talrijke) juridische adviseurs van de Pro League en de KBVB, maar die volgens Westerlo ook manifest onwettig is”, klonk het.

De club eiste “om te worden toegevoegd aan de afdeling 1A, minstens het begin van de competitie 2020-2021 op te schorten en geen uitvoering te geven aan de wedstrijdkalender 2020-2021 in afwachting van een nieuwe, rechtmatige beslissing dan wel van het resultaat van de door KVC Westerlo op te starten procedure ten gronde.”

Dinsdag werd de zaak al ingeleid voor de ondernemingsrechtbank van Antwerpen. Westerlo hoopte vrijdag op een uitspraak, minder dan 24 uur voor het begin van de competitie. Deze kwam er ook, maar met een negatief resultaat voor de Kemphanen. Ze moeten opnieuw aan de bak in 1B. Opluchting bij de Pro League, want zo kan de competitie eindelijk starten zonder een lopende rechtszaak.

Het was overigens de Turkse eigenaar van Westerlo die aanstuurde op een juridische procedure na de algemene vergadering van de Pro League. Westerlo stemde toen als enige tegen het voorstel om een competitie met achttien te vormen. Pro League-voorzitter Peter Croonen gaf toe dat een competitie met twintig meer juridische rechtszekerheid geeft, maar de Pro League zag het niet zitten om de hoogste klasse uit te breiden met vier ploegen. In een competitie met twintig waren ook geen (mini-)play-offs meer mogelijk.

Westerlo gaat niet in beroep: “Via topprestaties op het veld naar 1A”

Intussen reageerde Westerlo op de beslissing van de ondernemingsrechtbank. De club neemt akte van de beschikking van de voorzitter van de ondernemingsrechtbank te Antwerpen, waarbij de vordering van de club wordt afgewezen.

“In het belang van het Belgisch voetbal zal Westerlo geen beroep instellen tegen de beschikking zodat komend weekend de voetbalcompetitie in 1A gewoon van start kan gaan”, meldt de club.

“Onze club focust zich nu verder op de voorbereiding van de competitie in 1B en zal er alles aan doen om middels topprestaties op het veld haar plaats te claimen in de afdeling waar onze fiere club thuis hoort : 1A.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN