Menigte richt zich tot Franse president om Libanese leiders van macht te verdrijven

Bron © BELGA

Foto: AFP

Libanezen die donderdag waren toegestroomd bij een bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan een wijk in Beiroet hebben daar staatshoofd Michel Aoun uitgejouwd. Ze vroegen de hulp van Frankrijk om de leidende politieke klasse van de macht te verdrijven. Dat stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP ter plaatse vast.

“Help ons! Revolutie! “, schreeuwde de woedende massa in de christelijke wijk van Gemmayzé, die verwoest werd door de zware explosie van dinsdag in de haven van Beiroet. De massa jouwde Aoun uit en herhaalde dat het “volk de val van het regime wil”. Bij de explosie vielen er minstens 137 doden, maar ook de materiële schade is gigantisch.

LEES OOK.Al zes jaar een tikkende tijdbom: gevaarlijke stof die explosie in Beiroet veroorzaakte, lag al die tijd in de haven (+)

“Transparant onderzoek nodig”

Emmanuel Macron heeft donderdag ook opgeroepen tot een internationaal onderzoek. “Er is een internationaal, open en transparant onderzoek nodig om te voorkomen dat dingen verborgen blijven en dat twijfel binnensluipt”, zei hij tegen verslaggevers aan het eind van een kort bezoek aan de Libanese hoofdstad. Eerste bevindingen hebben uitgewezen dat een lading ammoniumnitraat, die in Beiroet was achtergelaten en explodeerde in een verwoestende vuurbal, de oorzaak was van de ramp.

Macron kondigde ook een internationale hulpconferentie voor Libanon “in de komende dagen” aan. Hij wil “internationale financiering en Europeanen, Amerikanen, alle landen in de regio en daarbuiten mobiliseren, om te voorzien in geneesmiddelen, zorg en voedsel”, zei hij. De Verenigde Naties en de Wereldbank moeten de hulp ter plaatse coordineren, aldus Macron. Dit om ervoor te zorgen dat de hulp rechtstreeks de bevolking bereikt.

Menigte richt zich tot Franse president om Libanese leiders van macht te verdrijven
Foto: AFP
AANGERADEN
Meest recent