Rode Kruis roept donoren op naar ’t Kuipke te komen: “Tekort aan bloed dreigt”

Wie bloed wil geven, moet online een afspraak maken. Foto: Rode Kruis

Gent -

Op 21 augustus kunnen Gentenaars in ’t Kuipke bloed doneren. Door de coronacrisis ziet het Rode Kruis de voorraad slinken en komen er inzamelingen op speciale locaties. “Na de wielrenners kun jij nu de grote held van de piste worden.”

Waar in november de pistiers tijdens de Zesdaagse rondscheuren, kun je op vrijdag 21 augustus bloed doneren. Tussen 16 en 19 uur zijn Gentenaars welkom in ’t Kuipke, na een reservatie online. Het Rode Kruis mikt op zowat honderd donaties.

Die zijn broodnodig, want de coronacrisis heeft ook zijn impact op de bloedinzameling. “Bij mobiele inzamelacties, zeg maar onder de kerktoren, gaat het om een daling van 20 procent”, stelt Nena Testelmans van Rode Kruis-Vlaanderen. “In onze vaste inzamelcentra mikken we eigenlijk op driehonderd donaties per dag, maar we zijn teruggevallen tot honderdvijftig. Dat kan tellen.”

Op die manier dreigen de ziekenhuizen in de problemen te komen. Testelmans: “Tijdens de lockdown werd veel zorg uitgesteld en was er minder vraag naar bloed. Nu draaien de ziekenhuizen weer min of meer op volle toeren en is er veel bloed nodig.”

Mensen moeten alvast geen schrik hebben om langs te gaan, verzekert het Rode Kruis. De afspraken worden gespreid en alles verloopt veilig, klinkt het.

Rode Kruis roept donoren op naar ’t Kuipke te komen: “Tekort aan bloed dreigt”
In november scheuren de pistiers tijdens de Zesdaagse rond in ’t Kuipke, binnenkort kunnen Gentenaars er bloed geven. Foto: BELGA
Door Bastiaan Fonteyn
AANGERADEN