Kim Clijsters en Andy Murray toppen het lijstje wildcards voor de US Open

Het was lange tijd onzeker of de US Open kon doorgaan, maar vorige week kreeg de Amerikaanse Grandslam toch groen licht. Kim Clijsters kreeg zoals verwacht de officiële bevestiging van haar wildcard. Ook Andy Murray is erbij.

In New York beleefde Clijsters de mooiste dagen in haar carrière, met drie eindzeges (2005, 2009 en 2010). De US Open is het enige grandslamtoernooi dat Clijsters meer dan één keer kon winnen. Voor de Limburgse, die al een tijdje aan de Amerikaanse oostkust verblijft, wordt het echter zaak om tijdig helemaal fit te geraken voor het toernooi. De voorbije weken liet Clijsters mooie dingen zien tijdens de World Team tennis in White Sulphur Springs, maar tegelijkertijd bleek ze er ook met een kwetsuur aan de buikspieren te sukkelen waardoor ze regelmatig aan de kant moest blijven.

Als voorbereiding op de US Open neemt Clijsters in principe deel aan het Western & Southern Open tennis (22-28 augustus), het WTA-toernooi van Cincinnati dat werd verplaatst naar New York. Clijsters won tien jaar geleden het toernooi in Cincinnati door in de finale Maria Sharapova te verslaan, dit jaar is het toernooi de ultieme test voor de Grand Slam in New York.

Deelnemerslijst toch povertjes

Het belooft echter een editie in mineur te worden, want heel wat topspelers lieten al weten niet naar de Verenigde Staten te zullen afreizen omdat de gezondheidssituatie wereldwijd nog niet onder controle is. Vooral dan bij de mannen, waar onder meer kleppers als Rafael Nadal en de geblesseerde Roger Federer er niet bij zullen zijn. Door het coronavirus zullen de tribunes in New York leeg blijven en ook het prijzengeld bij de mannen en de vrouwen ging door de verminderde inkomsten fors omlaag.

Bij de vrouwen is de Australische nummer een van de wereld Ashleigh Barty de enige speelster uit de top tien die ontbreekt. De Nederlandse Kiki Bertens (WTA 7) staat wel op de deelnemerslijst, maar wacht tot het laatste moment om te beslissen of ze ook echt naar de Verenigde Staten afreist. Ook zesvoudig US Open-kampioene Serena Williams (WTA 9) schreef zich in.

Ook Andy Murray zal een gat in de lucht springen. De Schot zakte na twee heupoperaties terug naar de 129e plaats op de ATP-ranglijst. Zijn laatste officiële partij dateert nu al van november vorig jaar. Eerder kreeg de voormalige nummer één van de wereld net als Clijsters een wildcard voor de Western & Southern Open.

Door jmg
  • AANGERADEN