Patrick Lefevere 24 uur na bijna fatale crash nog altijd witheet van woede: “Ik blijf erbij, dat zijn opzettelijke slagen en verwondingen”

Fabio Jakobsen heeft het cruciale eerste etmaal na zijn bijna fatale crash overleefd. Tot zover het goede nieuws. Patrick Lefevere, manager van Deceuninck - Quick-Step, heeft niets aan woede ingeboet. “Ik blijf erbij: Groenewegen heeft opzettelijke slagen en verwondingen toegebracht.”

LEES OOK (N+). Patrick Lefevere dreigt met rechtszaak tegen Dylan Groenewegen na horrorval Fabio Jakobsen, experts geven hem een kans

Het aanvankelijke plan om Fabio Jakobsen gisteren al uit zijn kunstmatige coma te halen, werd afgevoerd. Als alles volgens plan verloopt, wordt de Nederlander vandaag bij bewustzijn gebracht. “Maar volgens de berichten heeft hij zowat elke bot in zijn aangezicht gebroken”, vertelt de hoorbaar aangeslagen ploegleider. “De Poolse artsen zijn vijf uur met hem bezig geweest. Maar er is geen hersenschade, ook de vitale organen zijn niet geraakt.”

Het maakt Lefevere niet minder boos. “Ik heb al klacht ingediend bij de UCI en ook de Poolse politie is zelf al een onderzoek gestart. Ja, er is contact geweest met Jumbo-Visma. Ik apprecieer hun gebaar maar ik heb hen ook laten weten het manoeuvre van Groenewegen op geen enkele manier te begrijpen.”

Welke juridische procedures en waar ze zullen worden opgestart, zal later moeten blijken. De UCI heeft intussen haar disciplinaire commissie aan het werk gezet en eist sancties in verhouding tot de feiten. “Ik kon het hier niet bij laten” verklaart Lefevere zijn gerechtelijke stappen. “Ik maak mijn renners altijd duidelijk dat zoiets niet kan. Sam Bennett maakte in Parijs-Nice ook fouten en dan ben ik de eerste om dat toe te geven.”

Lefevere is zelf niet in Polen - hij reist vandaag af naar Milaan - maar zorgde er wel voor dat de vriendin en de ouders van de onfortuinlijke renner intussen ter plaatse zijn. “Vader Jakobsen wilde eerst met de auto naar Polen rijden maar ik heb ervoor gezorgd dat er vanuit Rotterdam een privéjet klaarstond om hen naar ginder te brengen.”

Ook op het vliegtuig: de teampsycholoog. Lefevere wil zijn overgebleven renners zo goed als mogelijk ondersteunen. “Florian Sénéchal bijvoorbeeld heeft het hoofd van Fabio lange tijd ondersteund. Ik hoef niet te vertellen dat dit enorm veel impact heeft op een renner. Om hen op te vangen heb je mensen nodig die daarvoor de nodige opleiding hebben gekregen.”

Ook de Poolse organisatie kreeg nog een kleine veeg uit de pan. “We hadden na vorig jaar al laten weten dat deze aankomst veel te gevaarlijk was. Brian Holm had hen daar al op gewezen. Je ziet op de beelden ook hoe de afsluiting in het rond vloog. Had dit met een andere type afsluiting niet het geval geweest? Dit parcours is door de UCI goedgekeurd. Sta me toe daar toch vragen bij te stellen.”

Door Guy Van Den Langenbergh
AANGERADEN