Eerste speeldag niet op Telenet, dat voorlopig abonnementsprijs Play Sports verlaagt: deal met Eleven Sports nog niet rond

Jan Mosselmans, baas bij Eleven. Foto: BELGA

Telenet hoopt nog steeds een deal te kunnen sluiten met Eleven om het komende voetbalseizoen aan zijn klanten te kunnen aanbieden. De eerste speeldag komt te vroeg, dus hoopt de Mechelse operator op een akkoord volgende week. Zo lang er geen deal is, verlaagt het de abonnementsprijs met 10 euro.

LEES OOK (N+).Jeroen Bronselaer (Telenet) over de moeizame onderhandelingen met Eleven Sports: “We willen de lat niet lager leggen”

Een dag voor het begin van het nieuwe voetbalseizoen weten klanten van Telenet nog altijd niet of ze op de vertrouwde manier voetbal kunnen kijken. Telenet deed gisterochtend een nieuw voorstel aan Eleven, gisteravond werd opnieuw onderhandeld.

“We vinden het erg jammer dat we onze klanten geen Belgisch voetbal kunnen aanbieden bij de start van het nieuwe seizoen”, zegt Jeroen Bronselaer, marketingverantwoordelijke van Telenet en betrokken bij de onderhandelingen. “We beseffen hoe belangrijk voetbal en hun favoriete club zijn voor veel van onze abonnees, zeker in tijden waarin we niet naar het stadion kunnen. We willen ver gaan om de supporters Belgisch voetbal aan te bieden, maar mogen een marktconforme prijs voor de uitzendrechten ook niet uit het oog verliezen. Momenteel komen we helaas niet tot een redelijk akkoord met de rechtenhouder. We blijven onderhandelen met Eleven Sports om tot een vergelijk te komen. Tot het zover is, willen we voor onze klanten de prijs van het streamingabonnement bij Eleven betalen. Dit doen we door de korting van tien euro per maand op Play Sports aan te bieden.”

Pijnpunt is de discussie over de inhoud. Eleven houdt vast aan zijn kanaal Belgisch voetbal, Telenet had de omkadering liever zelf ingevuld. “De voorbije jaren hebben we veel geïnvesteerd om van Play Sports een kwaliteitsproduct te maken. Die controle geven we niet graag uit handen. Eleven geeft aan dat het de eindverantwoordelijkheid wil houden over zijn eigen voetbalkanalen. Dat respecteren wij, maar net daarom willen we mee inspraak over de kwaliteit van het aanbod. We tekenen geen blanco cheque.”

Eerste speeldag niet op Telenet, dat voorlopig abonnementsprijs Play Sports verlaagt: deal met Eleven Sports nog niet rond
Foto: Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Omdat Eleven nieuw is op de markt, zijn er twijfels over de kwaliteit. “Ik wil Eleven niet onderschatten, maar er zijn altijd kinderziektes” zegt Bronselaer. “De eerste speeldag zal een eerste test zijn. Met Play Sports hebben we de lat altijd hoog gelegd. We zijn niet bereid ze plots weer drie treden lager te hangen. Gelukkig zal Woestijnvis voor een deel verantwoordelijk zijn voor de productie van Eleven. Dat is voor ons een geruststelling (Woestijnvis is een dochteronderneming van Telenet, nvdr.).”

Zo lang er geen akkoord is met Eleven, verlaagt Telenet de abonnementsprijs van Play Sports met 10 euro. Dat geld kunnen klanten gebruiken om een abonnement op de app van Eleven te nemen. Zo kunnen ze via hun gsm, tablet of smart tv toch naar het Belgisch voetbal kijken zonder dat ze hun abonnement op Play Sports, met onder meer de Premier League, hoeven op te geven. “We zullen onze klanten uitleggen hoe zo’n zogenaamd OTT werkt en hoe ze het op hun smart tv kunnen zien”, zegt Bronselaer.

Vrouwenvoetbal op VRT

De VRT kondigde gisteren aan dat het een akkoord heeft met Eleven over het programma Extra Time, de radiorechten en de samenvattingen van het vrouwenvoetbal. Over de samenvattingen van de mannen is er nog geen akkoord. Telenet-dochter SBS (Vier) en DPG Media (VTM) zijn nog in de running.

Door Bart Lagae
AANGERADEN