Greet Minnen en Alison Van Uytvanck, van privébubbel naar bubbel op eerste postcoronatoernooi: “Opgelucht dat we hier staan”

Minnen (l.) en Van Uytvanck. Foto: Rob Prange

Thermometer? Check. Handgel? Check. Mondmaskers? Check. Greet Minnen en Alison Van Uytvanck, in het dagelijkse leven een koppel, spelen vandaag als enige overgebleven Belgen in Palermo op het eerste postcoronatoernooi de halve finales van het dubbelspel. Met het coronapakket van de vrouwentennisbond in hun tennistas.

“Je kunt geen vijf maanden blijven trainen. Dus ja, we zijn opgelucht dat we hier staan.” En dan hadden Greet Minnen en Alison Van Uytvanck nog geluk bij een ongeluk. In volle lockdown hadden ze elkaar als sparringpartner. Ze zitten namelijk in elkaars privébubbel: ze vormen niet enkel in het dubbelspel maar ook in het dagelijkse leven een koppel.

Vandaag spelen ze de halve finales in het dubbelspel. “Het is aanpassen voor iedereen”, zegt Minnen. “In de spelerslounge loopt iedereen met een mondmasker rond en proberen we afstand te houden. We worden sterk aangeraden om in het hotel of op de tennisclub te blijven. Er zijn er altijd die ergens anders naartoe gaan, maar wij houden ons eraan. We moeten ook zo veel mogelijk ons mondmasker dragen.”

Om de vijf dagen getest

Voor hun vertrek vanuit België had het duo al een coronatest nodig. Om de vijf dagen ondergaan ze opnieuw een test. En ze kregen een welkomstgeschenkje van de vrouwentennisbond WTA: een ‘coronapakket’ met mondmasker en thermometer. Minnen: “Sowieso wordt onze temperatuur genomen als we de tennisclub binnenkomen.”

Greet Minnen en Alison Van Uytvanck, van privébubbel naar bubbel op eerste postcoronatoernooi: “Opgelucht dat we hier staan”
Foto: BELGA

Niet enkel speelsters maar ook toeschouwers, tot de kinderen toe, dragen een mondmasker en moeten afstand houden – één meter volstaat in plaats van de anderhalve meter in België. Na elke wedstrijd worden de tribunes gedesinfecteerd. Minnen: “Het is een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn de speelsters opgelucht dat we kunnen weer tennissen. Aan de andere kant is er ongerustheid. Toen hier iemand positief testte, dachten we: Oei, ze gaan het toernooi toch niet afgelasten? Uiteindelijk was het iemand die net was aangekomen. Ze werd meteen in quarantaine geplaatst.”

Na het gravel van Palermo bereidt het duo zich voor op het Amerikaanse hardcourtseizoen. In New York, fel getroffen door corona, wagen ze hun kansen op het toernooi van Cincinnati – dit jaar uitzonderlijk in New York – en de US Open. “Ook al lijkt het iets zekerder dat de toernooien in Europa zullen doorgaan, we zijn toch blij dat het Amerikaanse hardcourtseizoen plaatsvindt. Ik verwacht niet dat ze nog last minute zullen afgelasten.”

Door Hans Jacobs
  • AANGERADEN
    Meest recent