Alliantie rond broers Rajapaksa, huidig premier en president, wint verkiezingen in Sri Lanka

Bron © BELGA

Foto: AP

De alliantie rond zittend premier Mahinda Rajapaksa en zijn broer en president Gotabaya Rajapaksa heeft de parlementsverkiezingen in Sri Lanka gewonnen. De partij veroverde twee derde van de zetels in het parlement en kan zo een grondwetswijziging doorvoeren om de macht van de Rajapaksa-clan te bestendigen.

SLPP, de partij rond de Rajapaksa’s, bezet voortaan 146 van de 225 zetels in het parlement en laat daarmee de oppositiepartijen ver achter zich. Meer dan 70 procent van de 16 miljoen kiesgerechtigden in Sri Lanka ging woensdag stemmen. De parlementsverkiezingen zouden eigenlijk al vier maanden eerder plaatsvinden, maar werden uitgesteld door het coronavirus.

De Rajapaksa-clan heeft nu een tweederdemeerderheid in het parlement en kan daarmee de grondwet aanpassen. Verwacht wordt dat eerdere hervormingen zullen worden teruggedraaid, zoals de beperking op het aantal presidentiële ambtstermijnen. Daarnaast wil SLPP justitie en politie onder directe controle van premier en president plaatsen.

AANGERADEN