President Macron bezoekt Beiroet na de explosie: “Ik ga ervoor zorgen dat ons geld niet bij corrupte figuren terechtkomt”

Tijdens een rondleiding door de stad Beiroet werd de Franse president Macron geconfronteerd met de woede van de bevolking tegenover het Libanese leiderschap. De bevolking klaagt de corruptie van de overheid aan en beschuldigt de leiders van nalatigheid in nasleep van de ontploffingen op 4 augustus. 2.750 ton ammoniumnitraat zorgde voor een ongeziene explosie in de haven van Beiroet, en kostte het leven aan al minstens 130 mensen, ongeveer 5.000 mensen zijn gewond.

Juiste plekken

Libanon stond tot 1943 gedurende 23 jaar onder Frans mandaat. De banden tussen Frankrijk en het Midden-Oosterse land zijn nog steeds aanwezig. Tijdens zijn bezoek beloofde Macron dat hij met de Libanese politieke leiders zou spreken en beloofde hij om het gedoneerde geld op de juiste plekken terecht te laten komen.

Buitenlandse betrokkenheid

Het onderzoek naar de oorzaak van de enorme explosie richt zich ondertussen ook op eventuele buitenlandse betrokkenheid. Dit heeft president Michel Aoen vrijdag gezegd. Hij beklemtoonde volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera wel dat de oorzaak nog niet bekend is. Er wordt volgens hem gekeken naar nalatigheid, de mogelijkheid van een ongeluk in de haven of opzet van buitenaf, bijvoorbeeld door de inslag van een raket of de ontploffing van een bom. Veel Libanezen denken dat onkunde, nalatigheid en corruptie bij de politieke en economische elites van het land de werkelijke oorzaak is.

LEES OOK. Vlamingen in Beiroet getuigen over explosie: “Is er een bom gegooid? Mensen blijven hier denken aan aanslag” (+)

bekijk ook

Na de explosie in Beiroet: zo erg is de ravage in de Libanese hoofdstad

Bruid in Beiroet krijgt schrik van haar leven door explosie

Priester moet rennen voor leven tijdens explosie in Beiroet

Door CJ
AANGERADEN