Vijf jaar geleden viel Dylan Groenewegen zelf zwaar toen hij tijdens Vlaamse koers in de dranghekken werd gereden

Dylan Groenewegen moet mogelijk een serieuze straf vrezen nadat hij Fabio Jakobsen de dranghekken in reed tijdens de eerste rit van de Ronde van Polen. En dan te denken dat de Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma vijf jaar geleden op quasi dezelfde wijze ten val kwam.

LEES OOK. Patrick Lefevere 24 uur na bijna fatale crash nog altijd witheet van woede: “Ik blijf erbij, dat zijn opzettelijke slagen en verwondingen”

LEES OOK. Belgische sprinters willen zwaardere straffen voor gevaarlijke manoeuvres: “Een geldboete helpt niet, vaak betaalt de ploeg dat” (+)

We zijn september 2015. In Koolskamp wordt gestreden om het Kampioenschap van Vlaanderen. Na een natte dag wordt er gesprint om de overwinning. Jens Debusschere lijkt op weg naar winst, maar Groenewegen (toen nog in dienst van Roompot - Oranje Peloton) wil de Belg nog langs rechts voorbijsnellen. Debusschere doet echter de deur dicht, waardoor de Nederlander tegen de dranghekken knalt en zwaar ten valt komt.

Debusschere zou uit de uitslag gehaald worden, waardoor Michal Golas (Etixx - Quick-Step) de honderdste editie van het Kampioenschap van Vlaanderen won. Groenewegen brak zijn knieschijf bij het voorval.

Poolse justitie onderzoekt crash

De Poolse justitie doet onderzoek naar de crash aan het einde van de eerste etappe in de Ronde van Polen, waarbij Fabio Jakobsen zwaargewond raakte. De renner van Deceuninck-Quick Step werd klemgereden door Groenewegen en vloog vlak voor de finish door de hekken. De officier van justitie in Katowice heeft volgens het Poolse persbureau PAP inmiddels drie getuigen verhoord, onder wie een vertegenwoordiger van de organisatie.

Jakobsen onderging in de nacht van woensdag op donderdag een vijf uur durende operatie aan zijn gezicht. De 23-jarige sprinter ligt op intensieve zorgen en zijn toestand is stabiel. Het is de bedoeling dat hij in de loop van vrijdag uit zijn kunstmatige coma wordt gehaald.

Groenewegen kwam ook ten val en hield daar een gebroken sleutelbeen aan over. Hij werd gediskwalificeerd. Patrick Lefevere, de ploegleider van Deceuninck-Quick Step dreigt juridische stappen te zetten tegen de Nederlandse sprinter. “Deze man moet de gevangenis in”, schreef Lefevere kort na de crash op Twitter. De Poolse justitie heeft bewijsmateriaal verzameld en onderzoekt of Groenewegen kan worden aangeklaagd.

bekijk ook

Dit is het moment waarop Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen tot een crash dwingt

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN