Fabio Jakobsen opnieuw wakker na horrorcrash: “Hij kon armen en benen bewegen en communiceerde met de dokters”

 

 ©  AFP

Fabio Jakobsen is vrijdag opnieuw wakker geworden. De dokters hebben hem uit zijn kunstmatige coma gehaald na zijn horrorcrash in de Ronde van Polen. Hij kreeg ook al eventjes bezoek van zijn ouders en zijn vriendin, nadat ze een verplichte coronatest hadden afgelegd.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Belgische sprinters willen zwaardere straffen voor gevaarlijke manoeuvres: “Een geldboete helpt niet, vaak betaalt de ploeg dat” (+)

Het ziekenhuis in Sosnowiec meldde gisteren dat de Nederlandse kampioen in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur onderging. Hij liep verschillende breuken in het aangezicht op en verloor al zijn tanden. Normaal zou er toen al geprobeerd worden om Jakobsen uit zijn kunstmatige coma te halen, maar dat werd met een dag uitgesteld. Het ziekenhuis bevindt zich in een COVID-zone, dus een test was verplicht, maar toch kreeg Jakobsen ook al bezoek. Zijn ouders en zijn vriendin konden hem even zien

“We hebben goed nieuws te melden uit het ziekenhuis”, aldus de organisatie op Twitter. “Fabio Jakobsen is ontwaakt uit zijn coma. Zijn toestand is goed.”

“De patiënt is bij bewustzijn en volgt alle instructies op”, aldus Pawel Gruenpeter, de behandelende arts van de sprinter. “Hij ademt ook zelfstandig en zijn bloeddruk is goed. We zijn blij. Hij kan zich vanaf nu focussen op zijn herstel en na enige tijd opnieuw naar huis terugkeren. Wanneer? Aanvankelijk spreken we over een tweetal weken. Hij heeft veel geluk gehad, maar iemand die zo’n val overleeft zal zeker terugkeren naar de sport.”

Deceuninck - Quick-Step meldde eerder dat de diagnose aan het licht bracht dat er geen schade aan de hersenen of de ruggengraat is. Wat bevestigd werd door Gruenpeter.

“Het trauma aan de gezichtsbeenderen is het ergste letsel”, zei de Pool donderdag op een persmoment. “De voorkant van het hoofd, rondom de oogkassen en de kaak. Gelukkig zijn de oogbollen niet beschadigd. Hij zal natuurlijk een hele tijd moeten revalideren. Als hij opnieuw wakker is, kunnen we beginnen met een traject voor plastische chirurgie, want die mogelijkheid hebben we hier. Zijn toestand is ernstig, maar stabiel. We hebben goeie hoop. Er waren gelukkig geen letsels te zien op de hersenscan, maar hij heeft wel kneuzingen op z’n borstkas. Daarom moest hij beademd worden. Het is natuurlijk een jonge en sportieve man. Waarschijnlijk omdat hij zo goed getraind is, heeft hij geen rugletsel of zoiets opgelopen.”

Uit coma en in staat om te communiceren

Om 19u volgde dan ook de definitieve bevestiging vanuit Deceuninck - Quick-Step zelf. “Vrijdag werd Fabio uit zijn coma gehaald. Hij kon zijn armen en benen bewegen en was in staat om te communiceren met de dokters.”

Hierdoor is men vrij zeker dat de Nederlander geen verdere neurologische problemen zal hebben. “Door de operatie zal spreken en eten wel een uitdaging worden. Het wordt een lange en harde revalidatie”, besluit de ploeg.

 

 ©  Photo News

Poolse justitie onderzoekt crash

De Poolse justitie doet onderzoek naar de crash aan het einde van de eerste etappe in de Ronde van Polen, waarbij de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen zwaargewond raakte. De renner van Deceuninck-Quick Step werd klemgereden door zijn landgenoot Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) en vloog vlak voor de finish door de hekken. De officier van justitie in Katowice heeft volgens het Poolse persbureau PAP inmiddels drie getuigen verhoord, onder wie een vertegenwoordiger van de organisatie.

Groenewegen kwam ook ten val en hield daar een gebroken sleutelbeen aan over. Hij werd gediskwalificeerd. Patrick Lefevere, de ploegleider van Deceuninck-Quick Step dreigt juridische stappen te zetten tegen de Nederlandse sprinter. “Deze man moet de gevangenis in”, schreef Lefevere kort na de crash op Twitter. De Poolse justitie heeft bewijsmateriaal verzameld en onderzoekt of Groenewegen kan worden aangeklaagd.

“Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is”, schreef Groenewegen donderdag op Twitter. “Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.”

 

 ©  BELGA

Emotionele Alaphilippe

“De beelden van die crash van Fabio kwamen hard aan”, aldus ploegmakker Julian Alaphilippe op een persmoment in Italië. “Daarna duurde het lang vooraleer we nieuws kregen. Iedereen wilde echt wel weten hoe het met Fabio ging, het was wachten wachten wachten. Je moet kalm blijven in zo’n situatie, maar je wil weten of hij oké was. Het was echt heel emotioneel en nu wachten we nog altijd op meer goed nieuws.”

Geeft de crash hem extra motivatie voor Milaan-Sanremo? “Ik ben altijd gemotiveerd om goed te presteren, maar zo’n valpartij van een ploegmaat geeft wel extra motivatie. Anderzijds, het doet je de dingen wel relativeren. We zijn erg kwetsbaar op de fiets. Zoiets kan altijd gebeuren, in elke koers, op training ook. Je kan er maar beter niet te veel aan denken, maar als zoiets gebeurt met een ploegmaat die ook een vriend is, dan raakt je dat als mens. Zo’n valpartij kan altijd en overal gebeuren. Valpartijen horen helaas bij het wielrennen, maar over de exacte omstandigheden kan ik mij niet uitlaten omdat ik niet bij die koers aanwezig was. De prioriteit nu is dat we goed nieuws krijgen over Fabio zodat wij ons kunnen focussen op Milaan-Sanremo. Een andere keuze hebben we niet.”

Voor de start van de derde rit in Polen kwam ook Remco Evenepoel nog even terug op de crash van zijn ploegmaat. “We hebben al beter nieuws gekregen, dus het is iets makkelijker”, aldus de winnaar van de Ronde van Burgos. “We mogen van een mirakel spreken want het had veel erger kunnen aflopen.”

bekijk ook

Dit is het moment waarop Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen tot een crash dwingt

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten