KMI kondigt code rood af in bijna heel het land vanaf zaterdag

Bron © BELGA

Foto: Dieter Telemans

Het KMI kondigt vanaf zaterdag in de meeste Belgische provincies code rood af wegens extreme hitte. Er worden dan ook temperaturen voorspeld die ver boven de 30 graden liggen.

“Bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden moeten bepaalde maatregelen genomen worden: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden. Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen. Volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op”, staat te lezen op de website van het KMI.

LEES OOK. Experts waarschuwen nadat boom op gezin valt: “Hittegolf? Picknick niet onder bomen die er ziek of oud uitzien”

Vrijdag geldt in alle provincies al code oranje, met uitzondering van de kust. Maar vanaf zaterdag wordt dat voor een groot deel van België dus opgeschaald naar code rood. Enkel in de provincie Luxemburg (code oranje) en aan de kust (geel) zal een lager waarschuwingsniveau gelden.

Het KMI verwacht dat de temperaturen komend weekend in het binnenland kunnen oplopen tot 36 of 37 graden.

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Wat is een hittegolf?

ZO ZIT DAT. Hoe help ik mijn huisdier af te koelen?

ZO ZIT DAT. Hoe hou ik mijn huis koel bij een hittegolf?

AANGERADEN