Eerste koopjesweek is “dramatisch”

Bron © BELGA

Foto: Wim Kempenaers

De zomerkoopjes, die dit jaar uitzonderlijk op 1 augustus begonnen en nog een hele maand duren, zijn dramatisch gestart. Dat zegt zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van een rondvraag.

“De meerderheid van de winkeliers, 65 procent, ziet een daling van de verkoop tussen 35 en 40 procent in vergelijking met de eerste soldenweek van vorig jaar”, klinkt het. In Antwerpen wordt zelfs een daling met 70 procent opgetekend.

Vooral de steden en de grote winkelstraten doen het minder goed dan lokale winkels. Er werd al verwezen naar de strenge coronamaatregelen, waarbij shoppers steeds alleen en gedurende maximaal 30 minuten in een winkel mogen blijven. Het NSZ herhaalt zijn vraag aan de overheid om ook met “mensen uit de bubbel” te mogen winkelen.

Niet op dezelfde lijn

De zelfstandigenorganisatie hekelt ook de communicatie rond corona. “De politiek zei vaak andere zaken dan de wetenschappers. Nu zien we de laatste tijd dat ook wetenschappers onderling niet meer op dezelfde lijn zitten, ook over het shoppen. Dat schept onduidelijkheid en in vele gevallen ook angst. Spreek eenduidige en klare taal”, klinkt het. Uit de rondvraag blijkt ook dat veel mensen bang zijn voor de economische gevolgen van de coronacrisis en dus aankopen uitstellen.

Waarschijnlijk speelt ook het extreem warme weer een rol: er is veel minder volk in de winkelstraten.

Het NSZ roept de consument op om de sector te steunen en dus te genieten van de koopjes. De overheid zou op zijn beurt financiële steunmaatregelen moeten treffen om tegemoet te komen aan de grote voorraden en torenhoge huurprijzen.

Meest recent