PERSBABBELS. Dury is “enkel tevreden met zege”, ook Brys wil “geen salonvoetbal, wel punten”

Foto: VDB

Francky Dury is blij, want die periode zonder competitieve matchen heeft lang genoeg geduurd. Op zijn eerste persconferentie van het seizoen blikte Zulte Waregem-trainer Francky Dury dan ook goedgeluimd vooruit naar de eerste wedstrijd, thuis tegen Racing Genk.

“Ik wil winnen”, maakte Dury de ambitie voor komende zondag meteen duidelijk. “Je moet van in het begin mee zijn. Ik weet uit ervaring dat wanneer je een goede start neemt, het vertrouwen snel groeit. Al zou een nederlaag ook geen drama zijn. Vorig seizoen startten we met nul op zes, maar zetten we daarna een mooie reeks neer.”

Dury beseft wel dat een zege tegen Racing Genk geen evidentie is: “Het is een zeer goede ploeg. Afgelopen seizoen hebben ze wel enkele grote namen verloren, denk maar aan Berge, Malinovskyi of Samatta, maar ze hebben opnieuw goede spelers aangetrokken en kunnen ook verder bouwen op vorig seizoen. Het is een echte topploeg, maar ik heb wel een plannetje klaar..”

De komende weken zal Dury het wel zonder eerste doelman Sammy Bossut moeten stellen. Met de Duitser Eike Bansen heeft hij wel een waardig alternatief. Beter nieuws was er over Daniel Opare. De rechtsachter was twijfelachtig, maar zal als alles goed gaat kunnen spelen zondag. Ook Jean-Luc Dompé is opnieuw klaar voor de strijd.

Tijdens zijn persbabbel kwam Dury ook nog terug op het nieuwe format. Hoewel hij vindt dat de afgelopen maanden slechte reclame waren voor het voetbal, kan hij wel leven met het nieuwe format: “Door de mini-play-offs hebben nu twee extra ploegen de kans om in een competitieve nacompetitie te spelen. Die achtste plaats moet dan ook onze ambitie zijn.”

Marc Brys voor eerste match van OHL in 1A: “Geen salonvoetbal, puur voor de punten”

Het OHL van coach Marc Brys maakt zich na enkele hectische maanden op voor zijn start in de Jupiler Pro League. Maandag beginnen de Leuvenaars tegen Eupen. De nodige versterking is er nog niet, en dus predikt Brys realisme. “We moeten puur voor de punten spelen en geen salonvoetbal willen brengen”, klinkt het.

Brys gaf zijn spelers twee dagen vrijaf na de promotiefinale van zondag, alvorens aan een nieuw seizoen te beginnen. “Die twee dagen hebben deugd gedaan om het seizoen mentaal af te sluiten”, zegt de OHL-coach. “Woensdag zag ik meteen een scherpe groep op training. Het verbaasde mij wat, want ik had verwacht dat er mentaal meer tijd zou nodig zijn.”

Razendsnel gaat het nu van de afwikkeling in 1B naar de start in 1A. Wat zijn de doelen de komende weken? “Het zal een ontdekkingstocht worden om te weten wat we kunnen in 1A. We moeten proberen als collectief te handelen, afspraken na te komen en op die manier punten te rapen. In onze huidige situatie moeten we puur voor de punten spelen en geen salonvoetbal willen brengen. Dat zal het plan voor de komende weken worden, tot er versterkingen zijn en die ook geïntegreerd zijn. In de voorbereiding hebben we soms nog doelpunten geslikt in functie van het proces, maar dat kan nu niet meer.”

Over verplicht punten pakken maandag tegen Eupen, hoor je Brys niet spreken. “Ik ben tevreden als we tot het uiterste gegaan zijn. Als er drive en engagement getoond is. Ik kan niet eisen dat iemand goed speelt, dat is niet afdwingbaar. Ik kan wel eisen dat iedereen alles geeft, en dat zal ik ook doen.”

De OHL-spelers tanken misschien vertrouwen uit de wetenschap dat ze Eupen al eens klopten in de voorbereiding. “In grote lijnen zullen ze met dezelfde ploeg aantreden, dus we weten wat te verwachten. Het wedstrijdbeeld zal anders zijn dan vorige week in de promotiefinale. Toen vertrokken we met een achterstand en moesten we soms alles of niks spelen, terwijl we het nu rationeler kunnen aanpakken”, besluit Brys.

PERSBABBELS. Dury is “enkel tevreden met zege”, ook Brys wil “geen salonvoetbal, wel punten”
Foto: BELGA
Door tjm, mla
AANGERADEN
Meest recent