Amerika legt sancties op aan Hongkongse regeringshoofd Lam

Bron © BELGA

Carrie Lam tijdens een persconferentie Foto: AFP

De Verenigde Staten leggen sancties op aan het Hongkongse regeringshoofd Carrie Lam en tien andere topfunctionarissen, voor het ondermijnen van de autonomie van Hongkong. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag bekendgemaakt.

De sancties zijn een reactie op het invoeren van de controversiële Chinese veiligheidswet, waardoor Peking zijn eigen veiligheidsdiensten in Hongkong kan laten opereren. Ook politiecommissaris Chris Tang en de minister van Justitie Teresa Cheng worden sancties opgelegd. Door de sancties worden hun activa in de Verenigde Staten bevroren, en worden hun zakelijke transacties aan beperkingen onderhevig gemaakt.

LEES OOK. Protesten in Hongkong zwellen aan nu omstreden wet gestemd is: om welke wet gaat het? Wat betekent dit voor Hongkong? En dreigt de situatie uit de hand te lopen?

Relatie China en VS onder druk

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende vorige maand een wet die het mogelijk maakt om sancties op te leggen aan personen die betrokken zijn bij Pekings pogingen om “autonomie van Hongkong af te nemen”.

De sancties zetten de relatie tussen China en Amerika verder onder druk. De twee landen zijn al verwikkeld in een handelsoorlog, die zich de laatste tijd uitbreidt naar een strijd om technologiebedrijven.

AANGERADEN