Hopen op nieuwe chaos: Waarom we ook dit weekend spektakel mogen verwachten in de Formule 1

Krijgen we dit weekend opnieuw lekke banden? Foto: Pool via REUTERS

Het F1-circus slaat voor het tweede opeenvolgende weekend zijn tenten op in Groot-Brittannië. De eerste race in Silverstone was voor 95 procent slaapverwekkend, maar chaos­ in het slot met liefst drie klapbanden maakte veel goed. F1-fans hopen op een herhaling van dat scenario, en hun verwachtingen zouden weleens kunnen worden ingelost.

Als u het zondag tot drie ronden voor het eind van de Britse GP heeft volgehouden, dan was u maar wat blij dat Bottas, Sainz én de latere winnaar Hamilton in de slotfase een lekke band kregen. Zonder die wending was er tijdens de vierde race van het seizoen geen bal te zien.

Bezorgd om zijn imago benadrukte bandenleverancier Pirelli daags nadien dat die opeenvolging van lekke banden er door een bizarre samenloop van omstandigheden was gekomen. Oorzaak nummer één was dat de meeste rijders door een neutralisatie vroeger dan gepland een bandenwissel lieten uitvoeren. Verder zouden er tijdens die slotfase ook brokstukken op de baan hebben gelegen.

Hopen op nieuwe chaos: Waarom we ook dit weekend spektakel mogen verwachten in de Formule 1
Foto: REUTERS

Best mogelijk, maar een ontkenning dat de levensduur van de Pirelli-rubbers wel heel nipt berekend was, kwam er niet. En dat opent perspectieven voor dit weekend. De tweede race in Silverstone, officieel de Grand Prix van de 70ste verjaardag van de F1, wordt op zachtere banden gereden. Zachter betekent sneller, maar ook fragieler en met een minder lange levensduur. Kwestie van het spektakel wat extra te kruiden. Een opzet waarin ze wellicht zullen slagen, ook al omdat in Silverstone dit weekend tropische temperaturen worden verwacht. Dat maakt het voor de banden nog lastiger.

Extra voorzichtig?

Betekent dat dat er nu nog meer zal worden lekgereden? Uiteraard niet. Wel dat de knappe koppen van de strategie-afdelingen op alles moeten voorbereid zijn. De hogere bandenslijtage zorgt er zo goed als zeker voor dat iedere rijder twee keer van banden zal moeten wisselen. Om een wedstrijd zo te kunnen indelen, beschikt een rijder best over twaalf in opperbeste staat verkerende banden. Bij Mercedes gaf men toe dat dat vorige zondag niet het geval was. Na de kwalificaties werd zowel bij Bottas als Hamilton schade aan de rubbers vastgesteld, zodat die niet in de race konden worden gebruikt. Ook Verstappen zou dat probleem hebben gehad. Omdat elke rijder over een beperkt aantal banden beschikt, was het vervangen van die banden geen optie.

Dat zou de Mercedes-rijders ertoe kunnen aanzetten het dit weekend voorzichtiger aan te doen. Dat opent dan weer perspectieven voor Verstappen, die vorige zondag heel dicht bij zijn eerste seizoenszege kwam. Misschien lukt hem dat zondag wel.

* Formule 1 ” Van Groot-Brittannië Zondag om 15.10 uur Live op Play Sports

Door Gert Vermersch
  • AANGERADEN
    Meest recent