Libanese rechter beveelt aanhouding van topverantwoordelijken haven na explosie in Beiroet

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Een rechter in Beiroet heeft de aanhouding bevolen van de baas van de Libanese douane en van een havendirecteur in verband met de rampzalige explosie die dinsdagavond een deel van de stad verwoestte. Dat meldt het Libanese nationale nieuwsagentschap NNA.

Douane-topman Badri Daher, zijn voorganger Shafik Merhi en havendirecteur Hassan Kuraitim zullen worden vastgehouden zolang het onderzoek loopt. Donderdag werden ook al zestien havenmedewerkers opgepakt en er zijn intussen volgens gerechtelijke bronnen in totaal achttien mensen ondervraagd naar aanleiding van de ontploffing.

Bij de enorme explosie van dinsdag kwamen meer dan 150 mensen om het leven. Er raakten ook ongeveer 5.000 personen gewond. Grote delen van de haven en van de omliggende woonwijken zijn vernield. De explosie zou zijn veroorzaakt door een grote hoeveelheid van de zeer explosieve chemische stof ammoniumnitraat. Het goedje lag volgens de autoriteiten al jarenlang zonder de nodige voorzorgen in de haven opgeslagen. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is nog steeds aan de gang.

AANGERADEN