Washington stuurt voor 13 miljoen euro medicijnen en voedsel naar Libanon

Bron © BELGA

Drie dagen na de ontploffing stuurt de VS voedsel en medicijnen Foto: Photo News

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze onmiddellijk voedsel en medicijnen ter waarde van 13 miljoen euro naar Libanon sturen, drie dagen nadat een hevige ontploffing in hoofdstad Beiroet voor dood en vernieling zorgde.

De hulp zal door het Amerikaanse leger ter plaatse worden gebracht. Volgens het Amerikaanse agentschap voor internationale hulp USAid gaat het om voedsel voor drie maanden voor 50.000 mensen, en medicatie voor drie maanden voor 60.000 mensen.

“We staan aan de kant van de Libanezen (...) in deze moeilijke periode”, zei USAid in een mededeling. “De Verenigde Staten steunen al lang het Libanese streven naar economische welvaart en verantwoord bestuur, vrij van corruptie en buitenlandse druk.”

Eerste lading water

Het Amerikaanse leger kondigde gisteren al aan dat het een eerste lading water, voedsel en medicijnen aan het Libanese leger had overgemaakt. De andere leveringen zullen gebeuren met militaire vliegtuigen, die gecharterd worden vanuit een basis in Qatar.

USAid benadrukte in zijn mededeling dat het eerder al 35 miljoen euro aan Libanon doneerde, om het land te steunen in zijn strijd tegen het coronavirus.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde later op de dag nog aan dat hij zondag zal deelnemen aan een teleconferentie met onder meer de Franse president Emmanuel Macron en andere staatshoofden en regeringsleiders om te bespreken hoe Libanon verder kan worden ondersteund. Via Twitter liet Trump weten dat hij intussen met de Libanese president Michel Aoun heeft gesproken.

AANGERADEN