Laatste intacte ijsplateau van Canada breekt af en stort in Noordelijke ijszee

De plaat is in twee dagen 43 procent kleiner geworden. 

De plaat is in twee dagen 43 procent kleiner geworden. ©  EPA-EFE

Het laatste nog intacte ijsplateau van Canada is afgebroken en in de Noordelijke IJszee gestort. Onderzoekers meldden op CBS News dat de plaat bijna de helft van zijn originele omvang is kwijtgeraakt. Het gaat om een van het land losgeraakt stuk van ongeveer 80 vierkante kilometer.

Bron: CBS News

De 4000 jaar oude Milne Ice Shelf is gelegen aan de rand van Ellesmere Island, in het noordelijk territorium Nunavot. De plaat is in amper twee dagen 43 procent kleiner geworden. Volgens deskundigen van de Canadese ijsdienst van het ministerie van Milieu komt dat door de boven-normale luchttemperaturen, aflandige wind en open water voor het ijsplateau.

Een verkleining van ongeveer 43 procent van het ijsplateau Milne Ice Shelf, gezien op een aantal satellietbeelden die zijn gemaakt tussen 30 juli en 4 augustus van dit jaar.  

Een verkleining van ongeveer 43 procent van het ijsplateau Milne Ice Shelf, gezien op een aantal satellietbeelden die zijn gemaakt tussen 30 juli en 4 augustus van dit jaar.  ©  via REUTERS

“Deze drastische aftakeling van ijsplaten heeft duidelijk te maken met de klimaatverandering’’, zei Luke Copeland, gletsjerspecialist van de Universiteit van Ottawa. ,,Deze zomer is het tot 5 graden warmer dan gemiddeld in de periode 1981-2010. En in deze regio gaat de opwarming twee tot drie keer zo hard als elders in de wereld. The Milne en andere ijsplateaus in Canada zijn simpelweg niet langer levensvatbaar. Ze zullen de komende decennia verdwijnen.’’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten