Twee Amerikanen krijgen 20 jaar cel voor poging tot kidnapping van Venezolaanse president

Bron © BELGA

Nicolas Maduro, bijna ontvoerd Foto: via REUTERS

Twee huurlingen uit de Verenigde Staten zijn veroordeeld voor een mislukte poging tot ontvoering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro in mei. Dat heeft de Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab op Twitter gemeld.

Luke Denman en Airan Berry gaven hun verantwoordelijkheid toe en legden bekentenissen af over feiten van samenzwering, illegaal wapenbezit, mensenhandel en terrorisme. Ze werden elk veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Ze waren niet de enigen die terechtstonden voor deze feiten.

Het ‘recht op verdediging’ werd genegeerd, zo stelde mensenrechtenadvocaat Alonso Medina Roa van zijn kant op Twitter.

In mei waren volgens officiële bronnen verschillende gewapende groepen vanuit Colombia Venezuela binnengekomen. Minstens acht mensen kwamen om het leven in gevechten met veiligheidstroepen, en nog veel meer werden gearresteerd.

Donald Trump beschuldigd

Maduro beschuldigde destijds de Amerikaanse president Donald Trump en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo van betrokkenheid bij een verijdelde staatsgreep tegen hem, maar de VS ontkenden hun verantwoordelijkheid.

Amerikaanse media berichtten over documenten waarin werd beweerd dat de poging tot staatsgreep was georkestreerd door het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Silvercorp, gerund door voormalig elitesoldaat Jordan Goudreau en betaald door de Venezolaanse oppositie.

De huurlingen waren naar verluidt van plan Maduro te arresteren en naar de VS te brengen, waar er een premie op zijn hoofd werd gezet. Hij wordt er onder meer beschuldigd van drugshandel.

AANGERADEN
Meest recent