VIDEO. Massale vechtpartij op het strand van Blankenberge: “Parasols vlogen in het rond, stokken van zeilen gebruikt als wapens”

In Blankenberge is zaterdagnamiddag een massale vechtpartij uitgebroken op het strand. Tientallen mensen gingen elkaar te lijf, nog eens honderden anderen waren toeschouwers. Materiaal van strandbars, zoals parasols en stokken, werden gebruikt als wapen. De burgemeester van Blankenberge reageert aangeslagen. “De moed zakt me nu helemaal in de schoenen.”

Het gevecht brak uit ter hoogte van een strandbar aan de westkant van Blankenberge. Een jobstudent van de betrokken strandbar zag het allemaal gebeuren.

Jobstudent Vinnie zag het allemaal gebeuren. ©  jve

“Er zat een groepje franstalige jongeren die al heel de dag vervelend aan het doen waren”, zegt jobstudent Vinnie.

“Ze zaten heel de tijd op ons stuk privéstrand van onze bar. Ook hadden ze loeiharde muziek bij. We hebben hen meerdere keren gevraagd om die boombox stiller te zetten. Maar keer op keer gaven ze een draai aan de volumeknop, om ons te tergen en om ons uit te dagen. Toen ik dreigde hun muziekinstallatie af te nemen, begonnen ze ons uit te dagen. Niet veel later kreeg het groepje bijval van andere franstalige jongeren en dan is het uit de hand gelopen.” Er brak heuse chaos uit. “Het leek wel een oorlogszone, we hebben dat nog nooit meegemaakt.”

“Parasols en strandbedjes vlogen in het rond, stokken van windzeilen werden gebruikt als wapens”, vertelt een uitbaatster van een nabijgelegen bar op het strand. Op de dijk volgden honderden mensen het trieste schouwspel. Nog volgens jobstudent Vinnie hing er al een hele dag een agressief sfeertje op het strand. “Er was gewoon té veel volk. Er moet iets gebeuren”, klinkt het nog.

Lees verder onder de foto’s en tweets.

 ©  jve

De politie kwam massaal ter plaatse: ploegen uit De Haan/Bredene en Brugge stuurden versterking en ook de scheepvaartpolitie kwam ter plaatse. Er werden pepperspray en wapenstokken gebruikt om de menigte te bedaren. Zelfs de strandredders, die zich beschermden met dienbladen van een strandbar, deelden in de klappen. De politie arresteerde een aantal mensen.

“Ik vind dit verschrikkelijk”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA) met een krop in de keel. “We zijn een hele dag in de weer geweest om de massa in goede banen te leiden, maar nu zakt de moed me in de schoenen. Voor de mensen die het goed menen en willen genieten van een dagje Blankenberge is dit heel erg. Ik denk dan aan kindjes en hun ouders.” De duidelijk aangeslagen burgemeester zit vanavond om 19 uur samen met haar veiligheidscel om de aanpak van morgen en komende dagen te bespreken. Hoogstwaarschijnlijk volgen er ingrijpende maatregelen.

 ©  jve

 ©  JVE

Politie sluit invalsweg af

Eerder raakte al bekend dat de politie van Blankenberge de Brugse Steenweg afgesloten heeft vanwege de drukte. De steenweg is de belangrijkste invalsweg naar de badstad.

“We doen dit omdat er nog teveel voertuigen richting Blankenberge rijden”, aldus politiewoordvoerder Philip Denoyette. “Daarom hebben besloten om de Blankenbergse Steenweg in de richting van Blankenberge ter hoogte van het kruispunt met de Canadezenstraat (frituur Vierweghe) af te sluiten.”

(Junior Verbeeke, Arthur De Meyer)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten